• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii bulgari afectați de variola ovină vor primi despăgubiri de 100 euro pe cap de animal

    Violina Gorcinschi -

    Despăgubiri de la stat pentru fermierii bulgari. Fermierii care au de suferit de pe urma variolei ovine vor primi un avans de 200 de leva per animal, echivalentul a circa 520 de lei sau 102 euro, în termen de o săptămână. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Agriculturii și Alimentației, Gheorghi Tahov, în cadrul ședinței Consiliului Consultativ pentru Zootehnie. El a subliniat că plata va începe imediat – înainte de finalizarea tuturor procedurilor administrative pentru primirea compensației integrale.

    „Astăzi, la Consiliul Consultativ pentru Creșterea Animalelor, analizăm măsuri pentru a aborda criza – nu doar în creșterea animalelor, ci în întreaga agricultură. Acesta este un an dificil, cu multe crize, și aș dori să utilizez o abordare rezonabilă pentru a ajunge la soluții constructive. Puteți conta pe cooperarea deplină din partea administrației , așa cum am făcut-o întotdeauna până acum”, a subliniat ministrul Tahov.

    Despăgubiri de la stat pentru fermierii bulgari afectați de variola ovină

    În cadrul Consiliului, s-a luat decizia de a implementa o măsură de control privind achiziționarea și transportul laptelui crud din zonele afectate. „Un ordin pentru regiunea Plovdiv va fi emis astăzi”, a declarat Dr. Svetlozar Patarinski, director executiv al Administrației Bulgare pentru Alimente și Medicamente, care a prezentat situația epizootică actuală, relatează sinor.bg.

    El a reamintit că, după ce primul focar de variolă ovină a fost detectat pe teritoriul Bulgariei la 4 septembrie 2024 în districtul Yambol, până astăzi sunt deja 65, alături de cele nou anunțate. Municipalitățile afectate în prezent sunt: Maritsa – satele Skutare, Voivodinovo, Yasno Pole, Manole, Rogush, Manolsko Konare, Trilistnik, Kalekovets, Voysil, Graf Ignatievo; municipiul Parvomay – orașul Parvomay, satul Dalbok Izvor, satul Dragoynovo; municipiul Rakovski – orașul Rakovski, satul Belozem; municipiul Sadovo – satul Katuntsi. Alte 2 focare au fost detectate în afara districtului Plovdiv – municipiul Stara Zagora (satul Sheinovo) și un focar de ieri în satul Kapitan Andreevo, districtul Haskovo.

    Citește și: Focare de variolă ovină confirmate în Olt. 3.000 de oi și capre sacrificate în 7 exploatații

    Focarele au fost identificate pe baza intensificării inspecțiilor în țară și au fost luate o serie de măsuri pentru a limita răspândirea bolii . O interdicție de 21 de zile privind comerțul, deplasarea și pășunatul, precum și transportul rumegătoarelor mici, cu excepția celor destinate sacrificării, a fost impusă pentru întreaga regiune Plovdiv, începând cu 15 iulie. În plus, au fost trimise scrisori către Organizația de Stat pentru Alimentație și Agricultură pentru a suspenda inspecțiile la unitățile deținute de DPR. De asemenea, a fost trimisă o scrisoare Uniunii Veterinare din Bulgaria pentru a suspenda vizitele medicilor veterinari la fermele cu rumegătoare mici. Vizitele persoanelor care preiau probe de lapte sunt, de asemenea, interzise.

    În legătură cu prevenirea bolii, de la începutul acestui an au fost organizate peste 1.200 de întâlniri cu primarii și crescătorii de animale din 256 de municipalități. Conform unui plan comun elaborat cu Ministerul de Interne, Poliția de Frontieră și industria, măsuri specifice sunt deja implementate, cu un termen limită pentru implementare.

    „Întâlnirile intensive pe teren vor începe luni și, cu ajutorul Uniunii Veterinare din Bulgaria, capacitatea noastră pe teren va fi consolidată”, a adăugat dr. Patarinski. El a făcut apel la responsabilitate, astfel încât focarul din regiunea Plovdiv să poată fi localizat cât mai repede posibil, astfel încât animalele din întreaga țară să nu fie puse în pericol.

    Dr. Iliyan Kostov, inspectorul veterinar și sanitar șef al Republicii Bulgaria, a subliniat că cel mai important lucru în acest moment este blocarea acestor regiuni și limitarea circulației animalelor. El a făcut apel la crescătorii de animale să dea dovadă de înțelegere și să nu cumpere animale la prețuri de dumping, pe care apoi să le introducă în turme. Alte măsuri importante de biosecuritate includ : interzicerea accesului mașinilor în fermele afectate, limitarea accesului lucrătorilor care lucrează și în alte locuri, precum și limitarea tuturor deplasărilor, deoarece altfel transmiterea infecției nu poate fi controlată, a adăugat dr. Kostov.

    Variola ovină în Bulgaria (foto: northstarsheepfarm.com)

    Bani europeni pentru fermierii bulgari

    Ministerul Agriculturii și Alimentației s-a angajat să inițieze discuții preliminare cu Comisia Europeană privind măsurile introduse și propunerea industriei de vaccinare a animalelor.

    „În ceea ce privește sprijinul pentru sectorul „Creșterea animalelor” în cadrul schemei de ajutor de stat de minimis, în legătură cu seceta și dificultățile legate de hrănirea animalelor, am încercat să ne asigurăm că ratele sunt cât mai mari posibil”, a subliniat ministrul Tahov.

    Anul acesta, este în vigoare un plafon de 50.000 de euro pe fermă pentru o perioadă de trei ani în cadrul ajutorului de stat. Pentru vacile de lapte și de carne din programele de creștere, precum și pentru rasele pe cale de dispariție și bivolițele, rata va fi de 80 de leva (207 lei) pe animal. Pentru vacile de lapte și de carne din zonele de producție și bovinele din zonele montane, se propune o rată de 60 de leva (155 lei) pe animal. Pentru ovine și caprine incluse în programele de creștere, precum și pentru cele din rasele pe cale de dispariție – 16 leva (42 lei), iar pentru ovine și caprine în cadrul ajutorului național tranzitoriu și în zonele montane – 12 leva (31 lei) pe animal. Pentru familiile de albine, se prevede un sprijin de 8 leva (21 lei) pe familie. Se propune ca în acest an să nu existe nicio modulare pentru a facilita administrarea sprijinului. Pentru ca sprijinul să fie acordat, este necesară o decizie a Consiliului de administrație al Fondului de Stat „Agricultură” necesar, care aprobă acceptarea cererilor și instrucțiunile pentru implementarea sprijinului.

    Citește și: Numărul focarelor de variolă la oi și capre – în creștere. Toate sunt localizate în județul Teleorman

    În cadrul reuniunii s-a prezentat și s-a discutat o propunere de creare a unei noi intervenții în cadrul celui de-al doilea pilon prin care s-ar continua finanțarea animalelor crescute conform metodelor de producție ecologică. Se propune ca noua intervenție să înlocuiască schema ecologică existentă în prezent pentru sprijinirea creșterii eco a animalelor în cadrul primului pilon.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri nu mai vând grâul la recoltă după ce s-au unit într-o cooperativă și și-au construit propriul siloz Milan Kelo, Cooperativa Fermierul Nădlăcan: Ne-am aprovizionat cu îngrășăminte. Prețurile cresc iar de la 1 august Comisia Europeană: Statele membre trebuie să taie subvențiile fermierilor care primesc și pensie

    Ultimele știri

    Fermier, nu ratați Agroforum MASSeeds! Evenimentul are loc joi, pe 31 iulie, la Belciugatele, județul Călărași Tânârul Denis Barbu a început să cultive cartofi și a ales trei soiuri speciale pentru a avea vânzare bună și preț Tăieri la plata subvenției pentru pășunat. De ce au pierdut unii fermieri cei 100 euro/ha