Tăieri la plata subvenției pentru pășunat. De ce au pierdut unii fermieri cei 100 euro/ha


Fermierii care nu au depus la APIA două documente importante pentru subvenția de 100 euro/UVM au pierdut banii pentru campania 2024. APIA a explicat la solicitarea Agrointeligența-AGROINTEL.RO care au fost principalele criterii pentru care fermierii au fost tăiați de la plată pentru Eco-schema PD-27: Creșterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin păşunat extensiv pe pajiști în condiţii optime de sustenabilitate.
APIA a informat la solicitarea Agrointeligența-AGROINTEL.RO care sunt motivele pentru care o parte dintre fermieri au pierdut plata de 100 euro/UVM care se acordă pentru pășunat. Conform agenției de plăți, în urma verificărilor administrative efectuate, s-a constatat că principalul motiv pentru care solicitările fermierilor au fost respinse de la plata eco-schemei PD-27 este nedepunerea decontului justificativ anual şi implicit a caietului de păşunat, document obligatoriu pentru a beneficia de plata eco-schemei PD-27.
Citiți și: APIA a început să elibereze adeverințe pentru plata în avans a subvențiilor pe cap de animal

APIA: Cererile fermierilor au fost respinse de la plata eco-schemei PD-27 din lipsa documentelor obligatorii
Agenția de plăți a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că fermierii care au fost tăiați de la plata PD-27 nu au prezentat documentelor obligatorii pentru această schemă.
”În urma verificărilor administrative efectuate, s-a constatat că principalul motiv pentru care solicitările fermierilor au fost respinse de la plata eco-schemei PD-27 este nedepunerea decontului justificativ anual şi implicit a caietului de păşunat, document obligatoriu pentru a beneficia de plata eco-schemei PD-27”, a menționat APIA.
Cuantumul subvenției pentru pășunat a fost pentru campania 2024 de 100 euro/UVM, achitat la cursul valutar de 4.9753 Lei pentru 1 euro.
Citiți și: Primii fermierii care au în conturi subvenția APIA pentru pășunat
Ce condiții au avut de respectat fermierii pentru plata subvenției de 100 euro/UVM
APIA a mai explicat că pentru eco-schema PD-27 fermierii au trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de cerinţe, astfel:
– să fie fermier activ şi crescător de bovine;
– să deţină o exploatație zootehnică înregistrată cu cod ANSVSA în BND autorizată/înregistrată sanitar-veterinar;
– să deţină bovine înregistrate în BND, exploatate în sistem extensiv pe pajiști permanente sau temporare;
– să efectueze păşunatul bovinelor timp de cel puțin 120 de zile/an, minim 6 ore/zi;
– să respecte o încărcătură maximă de 1,0 UVM/ha;
– să respecte normele de condiţionalitate prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 2021/2115, pe întreaga exploatație agricolă.
În conformitate cu angajamentul asumat la depunerea cererii de plată, beneficiarii aveau obligația să depună în luna ianuarie 2025 decontul justificativ anual însoțit de caietul de păşunat.
”Până la data de 22 iulie, au fost autorizați la plată 1.384 beneficiari, solicitanți ai eco-schemei PD-27 în campania 2024. Suma totală autorizată la plată este în valoare de 16.239.658 lei (echivalent a 3.264.056,04 euro). Până la această dată au fost plătiți efectiv 1.328 de beneficiari, urmând ca în cel mai scurt timp posibil şi restul beneficiarilor să își regăsească banii în conturi”, a precizat APIA pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.