• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor de minimis pentru apicultori 2016: Anunțul ministrului agriculturii despre acest sprijin de la bugetul de stat

    agrointeligenta.ro -

    AJUTOR DE MINIMIS PENTRU APICULTORI! Crescătorii de albine așteaptă să primească și ei, la fel ca și alți fermieri – cum sunt cei cu bovine, cu ovine sau cu porcine, un sprijin din partea statului român, mai ales că, spun ei, anul 2016 a fost unul complicat în sectorul apicol, care le-a adus pierderi importante. Până la acest moment, însă, la nivelul Ministerului Agriculturii nu s-a găsit calea de a justifica o plată către stupari întrucât aceștia nu pot face dovada contabilă a pierderilor în raport cu anii precedenți, așa cum cere legislația europeană care condiționează acest tip de ajutor de stat. 

    Ministrul agriculturii Achim Irimescu spune că nu există o problemă a lipsei resurselor, existând bani de la buget pentru acel ajutor de minimis de 15 lei/stup convenit cu asociațiile din sector, însă nu s-a găsit calea legală pentru ca banii să fie plătiți de la bugetul de stat ca o compensare pentru pierderile suferite în 2016.

    ”Aici avem o mare problemă. Apicultorii au solicitat pentru că în primăvară a fost o perioadă cu ploi multe și albinele nu au reușit să producă miere în acea perioadă, după 15 iunie a venit secetă și s-a produs miere. Am înțeles că media este cam 20 de kilograme pe stup, un an foarte bun înseamnă 30 de kilograme de miere pe stup. Problema este că, deși producția nu a fost foarte mică – 20 de kilograme este o producție bună, totuși, eu am banii la buget pentur a da un sprijin – agreasem la un moment dat 15 lei pe fiecare stup, problema mare este că potrivit legislației europene, ajutoarele de stat au un regim aparte. Pentru a da aceste ajutoare de stat am nevoie de justificare, ori noi nu avem încă o bază legală, nu avem justificări pentru a da acești bani pentru că pe simpla declarație a apicultorului că avem producție slabă anul acesta, eu nu mă pot baza. Legislația europeană spune că orice fermier care are daune ar putea fi rambursat din ajutorul de stat dacă prezintă date contabile comparative: să vină fermierul Popescu, apicultor, și să spună: uitați, ministerul Agriculturii, am avut în 2013 atât, 2014 și 2015, atât și acum, în 2016, sunt cu o reducere foarte mare și, comparativ, am nevoie de atât ca să mă compensați. Din păcate nu avem și acestea sunt legile. Deși știu că apicultorii își doresc acest sprijin, iar eu am bani în buget, nu am găsit calea legală pentru a le atribui acest ajutor de minimis. Încă nu am reușit, deși ne străduim, dar asta e realitatea”, a declarat ministrul Achim Irimescu. El a punctat însă că se încearcă această compensare măcar pentru județele și acei apicultori care au avut pierderi mari.”Comisia (Europeană – n.r) vorbește pe date, date pe care fermierii noștri nu le au – cei mai mulți nu au contabilitate”, a mai spune șeful MADR.

    Cum ne apropiem de finele anului, sunt, astfel, șanse destul de mici ca apicultorii să primească ajutor din partea statului, însă Achim Irimescu subliniază că lupta nu a fost abandonată…


    Te-ar mai putea interesa

    Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc! Strugurii la solar, o cultură profitabilă. Claudiu Breazu vinde producția direct către supermarketuri Raport USDA – iulie 2025: prețul grâului după noile estimări la recoltele din Ucraina și Rusia

    Ultimele știri

    Subvențiile fermierilor ar putea bloca tot bugetul UE. Europarlamentarii bat cu pumnul în masă Șefa de la Mediu despre revolta fermierilor din Lungulețu: ”Trebuie să declare câtă apă iau şi să plătească nişte sume modice” Fermierii îi cer președintelui Nicușor Dan să obțină de la Comisia Europeană mai multe fonduri pentru agricultură