• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Turma – carne premium, direct de la fermă. Zootehnistul Bogdan Negrescu promovează steak-ul românesc de vită și de oaie

    Angelica Lefter -

    Conceptul Turma a apărut în 2019 și a rămas unul dintre cele mai interesante de pe piața de carne de vită și miel din România. Cu produse premium, brandul a crescut treptat și a reușit să creeze, în România, cele mai apreciate produse pe care cumpărătorii le pot testa acum și în țara noastră, nu doar peste hotare.

    Compania Turma Premium Beef este strâns legată de fermele ITL Agrocomplex SRL din Lechința, județul Bistrița-Năsăud, care, din anul 2000, produce și exportă în Europa și Asia carne de vită. Tot de atâția ani, această companie face export de vite în Europa. În fapt, este vorba despre un lanț integrat, bazat pe creșterea de animale în fermele proprii, abatorizare, procesare și vânzarea produselor autohtone în propriile magazine din Bistrița și Cluj-Napoca, specializate pe carne de calitate premium, din vită și miel.

    Citiți și: Brazilia, cel mai mare exportator de carne de vită din lume, a oprit livrările către UE. Cauza: hormonii!

    Inginerul zootehnist specializat pe nutriție animală, Bogdan Negrescu, managerul Turma și asociat al antreprenorului Ovidiu Ciuruș în afacerea cu produse din carne premium de vită și miel, a spus, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, cum au fost puse bazele business-ului care i-a adus foarte mare satisfacție și apreciere din partea cumpărătorilor.

    ”Conceptul Turma a luat ființă în 2019, iar fermele în care noi creștem animalele au activitate de peste 20 de ani. ITL Agrocomplex SRL are peste 20 de ani în creșterea vitelor din rase de carne și metiși ai raselor de carne cu rase autohtone. Tot de atâția ani, această companie face export de carne de vită premium în Europa și Asia. Rasele pe care noi le creștem și le îngrășăm sunt: dintre rasele franțuzești – Charolaise, Limousine, Aubrac; rasele belgiene – Blanc Bleu Belge; dintre rasele englezești – Aberdeen Angus sau rasele nemțești – Simmental. Cum spuneam, creștem atât rasă curată cât și metis cu rase autohtone, de cele mai multe ori Bălțată Românească, iar metișii de rase de carne cu Bălțată Românească sunt niște animale capabile să ofere o carne de excepție”, a menționat Bogdan Negrescu.

    Zootehnistul Bogdan Negrescu este și specialist în steak

    Pentru carnea de calitate premium sunt sacrificate femele mânzat între 16 și 21 de luni

    Brandul Turma este unul orientat pe producerea de carne de vită de calitate premium. Pentru aceasta, sunt necesare anumite condiții, printre care cea mai importantă este sacrificarea femelelor mânzat cu vârste cuprinse între 16 și 21 de luni.

    ”Alt tip de carne de vită nu producem, doar calitate premium. Conceptul Turma are la bază o idee unică în România, din câte știm nu mai există o altă companie în țară care să facă ce facem noi, probabil că în Europa mai există, nu știm. Unicitatea constă în faptul că noi producem doar carne de calitate premium. Ca să faci chestia asta noi am gândit un plan foarte bine pus la punct și am zis că pentru brandul nostru vom sacrifica doar femele mânzat cu vârsta cuprinsă între 16 și 21 de luni. Din punctul nostru de vedere, categoria aceasta de animal este singura capabilă să furnizeze carne de calitate premium tot timpul. Femela mânzat este capabilă să facă o carne premium datorită unor particularități fiziologice. O carne de vită, pentru a fi încadrată în categoria premium, trebuie să îndeplinească două criterii de bază: unul – să fie fragedă și doi – să fie suculentă. Singurul animal care poate să îndeplinească cele două criterii este femela mânzat, care depune grăsime în interiorul masei musculare la o vârstă foarte fragedă. Niciun alt tip de animal, nici taurul, nici masculul castrat nu este capabil să depună grăsime intramusculară la o vârstă atât de fragedă. Pentru brandul nostru sacrificăm doar această tipologie de animal, crescută doar în fermele noastre, doar în sistemul nostru de creștere”, a explicat inginerul în zootehnie, specializat pe nutriție animală, Bogdan Negrescu.

    Citește și: Lista cu rasele de vaci de carne care primesc subvenție mai mare de la APIA

    Selecție de carne de miel

    Animalele sacrificate sunt crescute în sistem grain-feed

    Așa cum a menționat managerul Turma, sistemul de creștere este foarte important. El a specificat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că animalele cresc în sistem de furajare integrală cu cereale, grain-feed.

    ”Noi creștem animalele doar în sistem grain-feed. Asta înseamnă furajare integrală cu cereale. Peste tot în lume, carnea de vită este diferențiată din punct de vedere al calității în diferite clase de calitate. Atât în Statele Unite ale ale Americii, cât și în Japonia, Australia, Europa, sunt diverse sisteme de departajare a claselor de calitate a cărnii de vită. Cele mai calitative tipuri de carne de vită, vorbim de sistemul american unde este carnea Prime cotată, ca să obții acest tip trebuie să fie toate animalele crescute în sistem grain-feed. În Japonia, carnea de la Wagyu, cea mai sus cotată calitativ, provine de la animale grain-feed, deci peste tot în lume, cea mai calitativă carne de vită provine de la animale crescute în sistem grain-feed. Tocmai de aceea, dacă mergi în aceste țări, carnea de la animalele crescute astfel este mai scumpă decât cea de la animalele crescute clasic”, a menționat ing. Bogdan Negrescu, care a punctat că ferma menține permanent un nucleu de 700 de capete destinat sacrificării de femele de carne de calitate premium.

    Hrana văcuțelor sacrificate este produsă, în mare parte, în propria fermă vegetală de 700 de hectare

    În județul Bistrița-Năsăud este baza business-ului. Acolo se află fermele de vite, în localitatea Lechința și localitatea Șirioara. Secția de abatorizare și partea de procesare se află în Bistrița, la fel ca magazinul de unde pleacă comenzile pentru cererile online și HoReCa, iar în Cluj există, de asemenea, un magazin din unde se pot face și livrări pentru locuitoriin din Cluj -Napoca și localitățile învecinate. Pe lângă toate acestea, ferma are și o parte de vegetal, în jur de 700 de hectare, cultivate cu cereale, care reprezintă o bună parte din hrana animalelor. Totodată, există și o parte a fermei dedicată integral ovinelor.

    ”Suntem parte dintr-o companie care deține o fermă cu o capacitate de 25.000 de capete de ovine, deține un abator pentru rumegătoare mari și mici, cu certificare halal. În magazinele noastre, în afară de vită desfacem și carne de berbecuți și miei de lapte, atât sub formă proaspătă cât și sub formă de diferite specialități, cârnăciori, mici vită-oaie; pastramă de vită, de oaie. Comercializăm și carne de la specia ovină, dar și acolo carne de calitate premium, numai berbecuți sau miei de lapte. De departe cele mai bine vândute produse ale noastre sunt steakurile maturate de vită. Noi facem maturarea acestor piese în minim 28 de zile, pentru că din punctul nostru de vedere adevărata maturare uscată se petrece după 25 de zile. După 25 de zile încep transformările enzimatice reale în interiorul cărnii. Pentru maturarea uscată folosim niște utilaje de foarte bună calitate, le-am cumpărat de la o companie italiană, singurele maturatoare cunoscute și certificate ca maturatoare pentru carne, care în afară de monitorizarea temperaturii și umidității, ele pot monitoriza și pH-ul cărnii și pot genera în orice moment rapoarte care ne arată toți parametrii de temperatură, umiditate și pH în fiecare oră pe care carnea a petrecut-o în aceste utilaje. Din păcate, sunt foarte scumpe, dar pentru noi este extrem de important să producem doar calitate premium”, a precizat Bogdan Negrescu, managerul Turma.

    Ceafa nobilă de Bistrița – un produs pe care Turma vrea să-l facă cunoscut întregii lumi

    De asemenea, Bogdan Negrescu a menționat că, pentru viitor, și-ar dori să certifice și să introducă în procesul de recunoaștere ca fiind cu origini protejate, un produs la care lucrează de ceva timp – Ceafa nobilă de Bistrița.

    ”Este o ceafă de vită provenită de la femelele de care v-am vorbit mai sus, maturată crud-uscată 7 săptămâni în niște utilaje speciale, cu o monitorizare atentă a tuturor parametrilor. După aceste 7 săptămâni, carnea pierde undeva la 50% din greutatea inițială și rezultă un produs crud-uscat care nu trece prin nicio transformare de fierbere sau afumare, de o calitate excepțională, cu un gust unic, un produs pe care noi ne dorim să-l facem cunoscut în întreaga lume”, a conchis managerul Turma, ing. Bogdan Negrescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Pentru mai multe detalii despre carnea de vită premium și pentru cea de miel, de asemenea, premium, dar și pentru comenzi, puteți accesa site-ul premiumbeef.ro sau pagina de Facebook – Turma.

    Livrările se pot face în toată țara, carnea este ambalată în cutii speciale care mențin o temperatură de la 0 la 4 grade Celsius.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA care se majorează de la 1 august pentru toți fermierii Tăieri la plata subvenției pentru pășunat. De ce au pierdut unii fermieri cei 100 euro/ha Sute de hectare de porumb din ferma lui Dimitrie Muscă sunt calamitate aproape total

    Ultimele știri

    MEGAFERT 3-5-40 – Pentru vigoare vegetativă și producții calitative Inputuri mai scumpe pentru fermieri. Cum aplică o fitofarmacie creșterile de TVA Pâinea s-a scumpit peste noapte. Aurel Popescu, ROMPAN: Prețurile mai pot urca și în perioada următoare