Lăcustele continuă să facă ravagii aproape de graniță. După R. Moldova, și Ucraina are culturile devastate


Milioane de lăcuste au invadat sudul Ucrainei și distrug culturile de floarea-soarelui și porumb, după seceta severă și distrugerile ecologice cauzate de războiul cu Rusia. De asemenea, și moldovenii se luptă cu atacul de lăcuste, invazia fiind confirmată în localitatea Copceac, raionul Taraclia, din sudul țării, care este situată la circa 60 de km de punctul de trecere al frontierei cu România de la Oancea.
Invazie de lăcuste în două țări vecine cu România, Ucraina și Republica Moldova. Autoritățile se luptă cu atacul insectelor care fac pagube în agricultură. Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a anunțat deja că monitorizează permanent riscurile fitosanitare, inclusiv evoluția populațiilor de lăcuste care pot afecta grav culturile agricole din România.

Invazie de lăcuste în Ucraina și Republica Moldova
Sudul Ucrainei se confruntă cu o invazie de proporții a lăcustelor, pe măsură ce insectele au invadat satele și terenurile agricole din regiunile Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson, Odesa și Vinița. Roiuri masive au fost văzute inclusiv în teritoriile din Crimeea ocupate de Rusia și în apropierea liniei frontului, unde războiul a creat condiții ideale pentru reproducerea insectelor.
Potrivit autorităților ucrainene și unor relatări din presa locală și internațională, fenomenul este alimentat de primăvara neobișnuit de secetoasă, de degradarea ecosistemelor cauzată de cei peste trei ani de război, precum și de distrugerea barajului hidroenergetic de la Kahovka de către forțele ruse, în iunie 2023. Golirea rezervorului de 150 km și formarea de terenuri mlăștinoase expuse a creat un habitat ideal pentru lăcuste.
„Invazia de lăcuste este o consecință a ecocidului comis de Rusia împotriva Ucrainei. Terenuri agricole abandonate lângă linia de contact, distrugerea centralei de la Kahovka, toate acestea contribuie”, a declarat Vadym Chaykovskyi, adjunct în Serviciul pentru Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului, conform Mediafax.
În Zaporojie, autoritățile ucrainene au reușit să limiteze extinderea roiurilor prin măsuri de exterminare, dar în regiunea Herson, lăcustele au distrus culturi întregi de culturi de floarea-soarelui.
În teritoriile ocupate, agenția guvernamentală Rozzelkhotsentr, subordonată Ministerului Agriculturii al Federației Ruse, a confirmat distrugerea a 200 de hectare de porumb în raionul Vasylivsky și a recunoscut dificultatea de a controla roiurile: „Insectele se află în faza de dezvoltare activă, ceea ce va complica semnificativ măsurile de combatere”. Andrei Siguța, oficial numit de Kremlin în Crimeea ocupată, a susținut că „se iau măsuri pentru a preveni extinderea acestei amenințări”.
Serviciile fitosanitare ale Ucrainei au cerut fermierilor să rămână în stare de alertă maximă și să își monitorizeze în mod constant câmpurile pentru a evita pierderi noi de recoltă în perioada următoare.
Citiți și: Invazie de lăcuste marocane în Bulgaria. Cât de aproape e pericolul de România
Situația lăcustelor, monitorizată și în România
Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a anunțat pe 7 iulie că monitorizează permanent riscurile fitosanitare, inclusiv evoluția populațiilor de lăcuste care pot afecta grav culturile agricole din România.
”În contextul climatic actual – marcat de secetă și temperaturi ridicate – există un risc crescut de apariție și extindere a lăcustei migratoare (Locusta migratoria), dar și a altor specii dăunătoare (ex.: Calliptamus italicus, Dociostaurus maroccanus), în special în zonele de stepă, silvostepă și pășuni neîntreținute”, a anunțat ANF în mediul online.
Pentru a limita răspândirea acestor dăunători, ANF recomandă următoarele:
Măsuri de monitorizare și prevenție:
• Inspecții vizuale în teren, în special în lunile iunie–august
• Identificarea zonelor de ouat (soluri nisipoase, terenuri degradate etc.)
• Îndepărtarea vegetației spontane înalte
• Cosirea pășunilor și a terenurilor necultivate
Măsuri de combatere chimică (în caz de focar confirmat):
• Intervenția se face în stadiul de larvă, pentru eficiență maximă
• Se folosesc doar produse omologate, aplicate cu respectarea strictă a legislației privind protecția mediului, a sănătății umane și a albinelor
Colaborare locală și informare:
• Primăriile sunt încurajate să identifice zonele cu risc și să susțină acțiunile preventive
• Fermierii și cetățenii care observă prezența lăcustelor sunt rugați să anunțe de urgență Oficiul Fitosanitar Județean din zona lor
ANF reamintește că intervenția timpurie și aplicarea coordonată a măsurilor de prevenire și combatere pot limita semnificativ pagubele cauzate de lăcuste și pot preveni dezvoltarea unor focare extinse, greu de controlat ulterior.