Fermierul Ioan Cicio despre recoltele din acest an: ”Este pierdere planificată!”


Fermierul Ioan Cicio, din localitatea Grabaț, județul Timiș a început campania de recoltare cu un sentiment amar din cauza prețurilor la cereale. Cultivă pe aproximativ 1.300 de hectare grâu, rapiță, floarea-soarelui și porumb, iar în acest an este convins ca va ieși în pierdere.
Grâul și rapița au intrat primele la recoltat în ferma lui Ioan Cicio. Producțiile sunt și ele mai slabe ca anul trecut, iar dezamăgirea este pe măsură, mai ales că au crescut semnificat costurile de producție, a spus fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Citiți și: Fermierul care nu vinde NIMIC la recoltă! Cultivă doar TREI CULTURI: grâu, porumb și rapiță!
Producții medii și prețuri foarte mici la cereale în zona Banatului
Fermierul bănățean, Ioan Cicio, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că deși nu păreau a fi rele producțiile, la prețurile de cost ele ar fi trebuit să fie foarte mari pentru ca, la final, agricultorii să poată fi mulțumiți.
”Lucrez în jur de 1.300 de hectare. Am început campania de recoltare la rapiță și grâu. Mai am floarea-soarelui și porumbul, dar se usucă în câmp, este secetă. Producțiile sunt proaste și ieftine, hai să spunem că nu ar fi atât de rele, dar la prețurile de cost ar trebui să avem producții foarte mari și prețuri bune. Avem recolte undeva la 6-7 tone la hectar la grâu, la rapiță 2,5 – 3,5 tone la hectar. Acestea sunt producții medii și prețuri slabe. Dacă costurile ar fi ca înainte de războiul din Ucraina, ar fi bine, dar sunt de 5.000 – 6.000 de euro pe hectar și asta este o pierdere planificată”, a menționat aghricultorul.
Prețul pâinii este de zeci de ori mai mare decât cel al kilogramului de grâu
Ioan Cicio a punctat că fermierii ar trebui să facă front comun, să nu se lase prostiți, atâta vreme cât costul pâinii este de 30 ori mai mare decât costul unui kilogram de grâu din care se face pâinea.
”Prețul grâului vehiculat în zonă este de 0,70 – 0,80 lei/kilogram. Acum 10-15 ani erau aceste prețuri al cereale. Asta se întâmplă pentru că fermierii sunt slabi, ar trebui toți să realizeze și să se unească. Nu poți să vizi grâul cu 0,80 de bani/kilogram și să cumperi pâinea cu 35 de lei/kg. Este strigător la cer! Toată lumea spune că s-a scumpit pâinea, s-a scumpit mâncarea, însă nimeni nu spune că kilogramul de grâu este tot la fel ca acum 10-15 ani”, a explicat fermierul Ioan Cicio.
Fermierul care nu avea datorii nu a putut păstra acest avans, din cauza anilor secetoși din agricultură
Unul dintre puținii fermieri din România care se mândrea cu faptul că nu are datorii, iată că nu a rezistat prea mult fără să se împrumute după seceta din anii trecuți. El consideră că bursa cerealelor este manipulată de traderi, în contextul în care nu există o paritate a costurilor de producție și a prețurilor de pe piața cerealelor.
”Nu fac contracte cu traderii pentru că și ei abia așteaptă să te prindă la colț să îți ceară insolvența. Deși eram fermierul care nu avea datorii, am ajuns și eu acum să am datorii. Anul trecut am avut secetă la porumb pe vreo 550 de hectare, unde am făcut sub 50% din producția prognozată, acum vreo trei ani de zile am avut secetă la porumb unde nu am făcut nimic pe vreo 300 de hectare și uite așa, de vreo cinci ani de zile, tot în jos mergem. Am impresia că bursa este manipulată de către traderi, că altfel nu se poate să ai aceste prețuri, la prețurile de producție de anul acesta”, a mai adăugat fermierul bănățean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.