• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiul de grâu de primăvară Jarissa, de la ITC Seeds, o alternativă economică excelentă

    Adrian Radu -

    Anii agricoli vin cu provocări speciale pentru fermierii care mizează pe cerealele păioase. Printre acestea, fie faptul că grâul de toamnă nu poate să însămânțeze, fie cazul în care este afectat de condițiile pedoclimatice dificile. În aceste situații, ITC Seeds are o alternativă economică deosebită, și anume soiul Jarissa.

    Soiul de grâu de primăvară Jarissa, din portofoliul ITC Seeds, a fost lansat în 2018, cu obiectivul principal de a obține un soi cu randament ridicat și calități superioare pentru panificație. De altfel, pentru a sublinia acest lucru, Jarissa vine cu un conținut de proteină de peste 14% și un nivel de gluten care depășește 30%.

    Selecționat pe baza randamentelor din sudul țării

    “Este o genetică slovacă, dar care este cultivat, cu precădere, în zonele calde ale Europei: Grecia, Bulgaria, sudul României. Am selecționat grâul Jarissa în funcție de randamentele pe care le-a avut și în funcție de tipologia sa față de climatul pe care îl avem în sudul României. Am urmărit, în primul rând, să poată să aibă un ciclu scurt de vegetație, să poată să reziste la seceta și arșița pe sfârșit de vegetație, să aibă un randament ridicat și calitate de panificație”, a explicat Beatrice Tavares, fondator ITC Seeds.

    Caracteristici grâu Jarissa

    Jarissa se remarcă printr-o rezistență excelentă la cădere. Capacitatea sa de înfrățire contribuie la densitatea optimă a culturii. Epoca optimă de semănat pentru Jarissa este la începutul primăverii, imediat ce condițiile permit, fermierii fiind sfătuiți să aleagă o densitate de 450-550 boabe germinabile pe metru pătrat. Pentru zonele colinare și zona Transilvaniei, partea a doua a lunii martie reprezintă perioada optimă de semănat pentru acest soi din portofoliul ITC Seeds.

    Încadrat în clasa Elită, Jarissa are un potențial de producție ce depășește 5 tone pe hectar, ceea ce îl face o opțiune atractivă pentru agricultori. “Grâul de primăvară Jarissa are câteva avantaje față de grâul de toamnă. Avem mai puține tratamente, întrucât avem o perioadă de vegetație mult mai scurtă. Îngrășămintele aplicate sunt mai puține. După semănat, mai avem cele două tratamente faziale în vegetație, la faza de alungire a paiului și la faza de burduf”, a completat Beatrice Tavares. Insecticid se aplică doar în cazul unui atac.

    Contactați echipa ITC Seeds pentru recomandări

    Jarissa se distinge printr-o rezistență ridicată la principalele boli ale grâului, inclusiv fuzarioză, septorioză, făinare și rugini. De asemenea, acest soi este tolerant la secetă și arșiță, caracteristici esențiale în contextul schimbărilor climatice actuale. Aceste trăsături valoroase contribuie la stabilitatea producției și la reducerea riscurilor asociate factorilor de stres abiotic și biotic.

    Soiul de grâu Jarissa, din portofoliul ITC Seeds, reprezintă o soluție excelentă pentru fermierii din sudul României. Combinația dintre potențialul ridicat de producție, calitățile superioare pentru panificație și rezistența la condiții climatice dificile și boli fac din Jarissa un ajutor pentru agricultori în atingerea unui profit mulțumitor. Toate detaliile despre Jarissa se găsesc la telefon 0723 266 669 sau pe site-ul www.itcseeds.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Raport USDA – iulie 2025: prețul grâului după noile estimări la recoltele din Ucraina și Rusia De aproape un an, Gabriel Petre pilotează drona XAG P100 PRO în ferma Agriserv: ”Cu ea ne-am salvat cultura de porumb” Strugurii la solar, o cultură profitabilă. Claudiu Breazu vinde producția direct către supermarketuri

    Ultimele știri

    Motorină subvenționată cu 50% pentru fermierii care irigă! Anunțul făcut de ministrul Florin Barbu Flori și arbuști care au nevoie de tăieri după înflorire Copil pierdut în lanul de porumb. Dispariția unei fetițe a alertat autoritățile