• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce nu trebuie să mânânci niciodată partea „lemnoasă” a unei roșii

    Roxana Dobre -

    În plin sezon de producție a tomatelor românești, Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău, atrage atenția asupra roșiilor care în interior au o partea încă verde, lemnoasă. Acel ”miez” întărit al roșiei nu trebuie consumat sub nicio formă, a spus cercetătorul.

    Costel Vînătoru vorbește despre pericolul consumului de roșii care au în interior o parte mai tare, încă verde. Conform cercetătorului, există mai multe cauze pentru care roșiile sunt ”lemnoase”.

    Citiți și: Roșii tari cu vene albe la interior: cauze și tratamente

    De ce apar părți ”lemnoase” în miezul unei tomate

    Costel Vînătoru a explicat care sunt posibilele cauze pentru care consumatorii descoperă că unele roșii cumpărate de la piața sau marile magazine sunt în interior lemnoase, adică au o parte întărită care, de cele mai multe ori, are și o culoare verzuie, neuniformă.

    ”Sunt mai multe cauze. În primul poate să fie o cauză dată de hibrid sau de soiul utilizat. În România au venit foarte mulți hibrizi la tomate și soiuri din import care arată foarte bine la exterior, frontul arată frumos, dar atunci când îl tăiem descoperim acel interior verde, lemnosceea, ceea ce nu este bine. Deci vorbim de un hibrid sau un soi care are această caracteristică, nu este aclimatizat, practic este creat pentru productivitate, pentru fermitate, dar are acel cep lemnos. Pe de altă parte, poate să fie o maturare forțată a fructului, să fie folosite substanțe de maturare forțată și atunci sigur fructul încearcă să arate bine la exterior dar practic pulpa lui se maturează, dar rămâne acest miez și aceste fibre puternic lemnoase în interior pentru că a fost maturat forțat nu a parcurs fenofazele în timpul optim și s-a grăbită coacerea”, a spus Vînătoru la B1 TV.

    Citiți și: Adevărul despre roșiile cu moț!

    Roșiile cu interiorul lemnos nu trebuie consumate

    Cercetătorul buzoian a mai spus că roșiile cu interiorul lemnos nu sunt bune pentru consum.

    ”Nu sunt bune pentru consum pentru că tocmai vorbim de tomată care aparține familiei solanacee, deci frunza este toxică, nu este destinată consumului și cepul acela lemnos este cu conținut ridicat în solanină, deci o otravă naturală pe care o are planta la care probabil se mai adaugă și cele pe care le-a aplicat cultivatorul sau nu le-a aplicat corect sau în exces și se pot regăsi în fruct”, a mai punctat Vînătoru.


    Te-ar mai putea interesa

    Raport USDA – iulie 2025: prețul grâului după noile estimări la recoltele din Ucraina și Rusia Mălaiul românesc produs de fermierul Vasile Balcan a început să fie comercializat în magazinele Carrefour Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc!

    Ultimele știri

    Subvențiile fermierilor ar putea bloca tot bugetul UE. Europarlamentarii bat cu pumnul în masă Șefa de la Mediu despre revolta fermierilor din Lungulețu: ”Trebuie să declare câtă apă iau şi să plătească nişte sume modice” Fermierii îi cer președintelui Nicușor Dan să obțină de la Comisia Europeană mai multe fonduri pentru agricultură