• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăierea la pomii fructiferi, un exercițiu de imaginație. Tipuri și reguli de bază pentru tăieri

    Roberto Marius Popa -

    Tăierea la pomii fructiferi reprezintă un exercițiu de imaginație, însă trebuie ținut cont de tipul tăierii și de regulile de bază care trebuie avute în vedere la această lucrare.

    Există mai multe tipuri de taieri la pomii fructiferi:

    Toate aceste tăieri au importanța lor iar în cele din urmă rezultatul final tine și de imaginația tăietorului. Cum reușește să facă alegerile corecte astfel încât pomul să se încadreze în spațiul alocat și să obțină acel echilibru între creștere și fructificare.

    Pentru asta sunt necesare cunoștințe despre fiziologia pomilor fructiferi și sunt necesare cunoștințe despre câteva reguli de bază care trebuie respectate atunci când executam tăierile. Fiecare tăietură trebuie cântărită cu atenție pentru că ea schimba direcția de creștere în zona respectivă, schimba dezvoltarea coroanei , influențează vigoarea lăstarilor sau diferențierea mugurilor de rod.

    Nu voi dezvolta aici regulile de bază care sunt: regula 3D, regula 1/3, subordonarea pe orizontală și pe verticală, ciclul de rod de trei ani. Doar le voi reaminti:

    Imaginația tăietorului intervine în tăierile de formare, la construcția viitorului schelet; la tăierile de întreținere și fructificare când trebuie să obțină un pom echilibrat în spațiu atât pe verticală cât și pe orizontală și deasemenea să obțină un echilibru între ramurile de rod și ramurile vegetative.

    De obicei, proprietarii de livezi sunt preocupați de obținerea cât mai rapidă a rodului în detrimentul construcției scheletului și de păstrarea în pom a tuturor ramurilor de rod asta ducând la alternanța în rodire, la îmbătrânirea prematură, la epuizarea pomului și în final la uscarea acestuia.

    Pomii trebuie sa aibă un schelet bine determinat, să fie aerisiți, luminați, ramurile să nu se jeneze reciproc.

    Tăierile trebuie bineînțeles completate cu lucrări agrotehnice de fertilizare, aprovizionare cu apă, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Laurențiu Filipescu, crescător de capre: ”Vând brânza cu 45 lei/kg și laptele cu 15 lei/litru, dar livrez la ușa clientului” Aurel Popescu, ROMPAN, despre prețul grâului: Ne conformăm pieței. Sunt producții record, dar proteina este mai slabă Șeful ANCPI anunță că proprietarii pot cere online corectarea erorilor la înscrierea în cartea funciară

    Ultimele știri

    Florin Barbu, MADR: Fermierii nu vor mai fi chemați la APIA pentru subvenții Când încep ploile. Prognoza meteo până pe 8 septembrie Lista actelor ce se depun la primărie pentru a primi despăgubiri de secetă la culturile din acest an