• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Producătorii de conserve iau roşii de la bulgari şi vinete de la macedoneni

    agrointeligenta.ro -

    Producţia redusă de legume din acest an afectează serios producătorii de conserve. Aceştia sunt nevoiţi să lucreze la o treime din capacitate, deoarece nu au materie primă.

    Unii mai descurcăreţii au găsit şi soluţia: aduc roşii şi castraveţi din Bulgaria sau vinete din Macedonia.

    „Este nenorocire ce se întâmplă în piaţă, în primul rând la materiile prime pentru industrie. Dacă ceapa este asigurată aproape în totalitate din ţară, la roşii suntem descoperiţi, mai ales că o mare parte din producţie este destinată consumului în stare proaspătă”, a declarat Aurel Tănase, preşedintele patronatului Romconserv. El adaugă că şi la mazăre sau fasole păstăi producţia este mai mică în acest an.

    Procesatorii locali se aprovizionează de la producători individuali, dar şi de la ferme specializate. Există şi cazuri în care fabricile aduc marfă de peste graniţă, deoarece nu găsesc materie primă în ţară. ContecTecuci, un producător important pe piaţă, şi-a făcut chiar un centru de achiziţie peste Dunăre, la Silistra, de unde aduce roşii, castraveţi şi ardei, după cum spune Tănase.

    Au mai existat însă şi alte cazuri de companii care au fost nevoite să-şi asigure materia primă din import. Aşa de exemplu au fost aduse fructe din Serbia sau vinete şi ardei din Macedonia.

    Producţia din acest an de conserve din legume este estimată la circa 160.000 de tone, cu mult mai mică decât cea din 2011, afirmă preşedintele Romconserv. Doar un singur argument: vânzările Stirom, principalul furnizor de ambalaje pentru industria de conserve, s-au redus la jumătate faţă de anul trecut, mai spune Tănase.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă la ANAF pentru toți fermierii care activează ca persoană fizică Soluție cu bicarbonat pentru afide – rețeta originală folosită de legumicultori Ștefania Ionescu – tânăra fermieră din Lehliu Gară care a găsit tehnologia eficientă pentru cultura de rapiță

    Ultimele știri

    Producătorul celebrei Telemea de Ibănești a devenit furnizor al Casei Regale a României ANSVSA: Un vas cu 40.600 de ovine și peste 1.400 de bovine a plecat din portul Constanța către Algeria Rusia a rămas fără cartofi. Prețurile au explodat. Ajutorul vine din Belarus