Triplu necaz în ferma lui Ilie Chifan: laptele are preț mic, porumbul e ars de secetă, iar comisia n-a ajuns să constate calamitatea


Seceta severă a afectat drastic culturile de porumb din județul Arad iar fermierii se plâng că pe unele suprafețe pierderile sunt chiar totale. În multe locuri, porumbul siloz dar și cel boabe nu vor atinge nici 10-20% din potențial. În plus, producătorii agricoli se plâng și de întârzierea comisiilor de evaluare a pagubelor, precum și de faptul că nu primesc aprobare la timp pentru recoltarea silozului cât plantele sunt încă verzi, existând riscul apariției aflatoxinei odată ce cultura se usucă.
Ilie Chifan este printre cei mai cunoscuți, dar și cei mai vocali fermieri din județul Arad care trebuie să asigure anual hrana pentru 500 de vaci pe care le are în exploatație. Seceta din acest an a adus însă probleme în asigurarea nutrețului iar în această perioadă fermierul încearcă să salveze ceva din porumbul siloz și porumbul boabe pe care îl achiziționează de la alți fermieri care preferă să îl dea pentru cocean din cauză că nu scot nicio producție în acest an.
Citiți și: Ilie Chifan, un fermier pasionat de Bălțata Românească
Seceta severă a afectat drastic culturile de porumb din județul Arad
Ilie Chifan duce o luptă aprigă cu seceta iar asigurarea nutrețului pentru cele 500 de vaci pe care le deține este o adevărată provocare în acest an. Fermierul și-a făcut un plan de achiziție a furajelor foarte bine pus la punct dar autoritățile locale încurcă punerea în practică al acestuia.
”Situația este gravă pentru că în zonă la porumbul boabe nu este nimic pe știulețe iar fermierii preferă să vândă acum partea verde pentru tocat să mai recupereze ceva. Avem acum chiar discuții cu o firmă să ne dea 150 de hectare de porumb boabe care va fi tocat, dar suntem încurcați de comisiile de constatare a secetei care întârzie să vină iar noi trebuie să așteptăm. Marea problemă însă este că în câteva zile porumbul nu va mai fi bun și dacă nu îl luăm acum cât este verde și să facem siloz după aceea nu mai avem ce să facem cu el. Pentru că după ce este uscat poate apărea aflatoxina și nu mai e bun. Vă dați seama că nu își dorește nimeni aflatoxină în lapte”, a spus astăzi, luni – 28 iulie fermierul Ilie Chifan pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Conform acestuia, seceta a fost agravată de temperaturi extreme, de peste 40 de grade Celsius, care au coincis cu perioada de înflorire și polenizare a porumbului. Din această cauză, știuleții nu au format boabe, compromițând complet producția. Lipsa sistemelor de irigații a accentuat și mai mult problemele.
Producții minime și la porumbul siloz
Și în cazul pormbului siloz producțiile sunt foarte mici în acest an, dacă în mod normal se așteptau producții de 60-70 tone la hectar, anul acesta recolta este de numai 20-30 de tone, sau chiar mai puțin, o situație dezastruoasă pentru crescătorii de animale care nu știu cum vor asigura hrana efectivelor.
”La siloz avem producției minimă, dacă scoatem 20-30 de tone iar potențialul este de 60-70 de tone la hectar. Și din păcate problemele nu se limitează la porumb ci și la alte culturi de nutreț. Spre exemplu la lucernă am avut doar o singură coasă în acest an. Ceea ce m-a salvat sa spun așa este că am semănat culturi mixte de nutreț pentru a putea asigura silozul necesar animalelor. Am fost inspirat și în toamnă am însămânțat cu borceag, o amestecătură de plante de nutreț de toamnă: orz, ovăz, secară pe care le-am tocat și am siloz”, a mai punctat pentru pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Apel pentru autoritățile de constatare a pagubelor: nu mai blocați fermierii
Fermierul Ilie Chifan a atras atenția că fermierii care vor să recolteze porumbul care va fi folosit la siloz se lovesc de o problemă majoră: întârzierea comisiilor de constatare a secetei nu s-au prezentat în teren iar fiecare zi de întârziere face ca nutrețul să nu mai poată fi bun de utilizat pentru animale.
”Dacă ar veni acea comisie formată din oameni de la Primărie și Direcția Agricolă m-ar salva dar din păcate fiecare zi de întârziere ne încurcă foarte mult. Și cei de la care vrem să achiziționăm porumb boabe pentru tocat așteaptă pentru că se gândesc că poate primesc ceva despăgubiri. Deci apelul nostru este către Primării și Direcția Agricolă să țină cont și de fermieri și să încheie acele procese verbale. În plus, și cei 5% care trebuie lăsați nerecoltați mi se par absurzi acum în plină secetă pentru că acel eșantion ar trebuie să meargă la hrana animalelor nu să se piardă. Pentru că repet, orice furaj are perioada lui optimă de recoltare, la porumb dacă se usucă nu mai este bun pentru siloz pentru că este plin de aflatoxină și cred că nimeni nu își dorește să dea așa ceva vacilor”, a mai spus fermierul.
Acesta a mai arătat că pe lângă lupta cu seceta crescătorii de animale se mai confruntă și cu prețul mic al laptelui. Conform crescătorului din județul Arad, laptele continuă să fie plătit la fermier în jur de 2 lei fiind ”cu mult mai ieftin ca și apa”.