• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tomată uriașă, în grădina unui tânăr medic veterinar – ”Crăiasa de Galați” a depășit 1,56 kilograme

    Angelica Lefter -

    Roșiile copilăriei mai transmit și acum povești. Amintirea tomatelor mari, aromate, cu gust deosebit, din grădina bunicilor nu au rămas doar istorisiri din trecut, ci pentru un absolvent de medicină veterinară au devenit sursă de inspirație și motiv de a cultiva tomate în propria grădină. Și nu orice fel de tomate, ci exact așa cum și le-a imaginat din poveștile amicului său din copilărie.

    George Enacrachi este un tânăr absolvent al USAMV Cluj, ce activează la un cabinet veterinar din Zalău, iubitor de animale, dar și de mâncare sănătoasă, din propria grădină. De curând, a postat câteva poze cu o roșie record culeasă din solarul propriu, de 1,563 kilograme. Tânărul a povestit pe pagina sa de Facebook, cum a ajuns să cultive tomatele uriașe.

    Totul a pornit din copilărie, de la prietenul său care îi povestea despre roșiile ”mari cât un pepene galben” din grădina bunicilor gălățeni.

    Citește și: Roșie românească de 1,220 kg, obținută dintr-un soi de la Stațiunea de Legume de la Buzău

    Roșia gigant din solarul lui George Enacrachi 

    Citește și: Record: un fermier britanic a recoltat peste 1.000 de roșii dintr-o singură tufă

    ”Crăiasa de Galați” – un omagiu adus bunicilor de la țară, gustului pierdut și amintirilor care nu mor

    După ani buni, George a reluat legătura cu prietenul care povestea atât de frumos despre satul bunicilor. Acesta i-a spus că soiul de tomate ”Crăiasa de Galați”, cum i se spunea în zonă, încă mai există în grădina administrată acum de părinții săi. Mai mult, i-a trimis semințe atent selecționate și astfel tânărul George Enacrachi a cultivat primele roșii cu gust de copilărie. Nu mică i-a fost mirarea când a văzut cât de frumoase s-au făcut și mai ales, cât de mari au crescut, una dintre ele depășind 1,5 kilograme.

    ”Crăiasa de Galați – O roșie, o copilărie, o renaștere. Când eram copil, aveam un prieten drag dintr-un sat din județul Galați. Ne pierdeam verile jucându-ne printre blocuri, dar cele mai vii amintiri nu sunt despre joacă…. sunt despre poveștile lui.

    Îmi vorbea mereu despre roșiile uriașe ale bunicului său – roșii atât de mari, încât unele depășeau mărimea unui pepene galben. Le culegeau cu grijă, le tăiau felii groase și le mâncau cu sare, brânză și pastramă de oaie ( și vin roșu, pentru adulți), sub bolta de viță. Pe atunci, mi se părea doar o poveste frumoasă – poate un pic exagerată, spusă cu ochii larg deschiși ai copilăriei.

    Anii au trecut. Dar acea poveste a rămas acolo, undeva adânc în mine, ca un ecou al verilor fără griji.

    Mult mai târziu, m-am hotărât să o caut. Am vorbit din nou cu prietenul meu, care mi-a spus că soiul încă mai există, păstrat cu sfințenie în grădina în care acum orchestrează părinții lui. Și într-o zi, fără vreun anunț festiv, au sosit prin curier, într-un plic simplu, semințele acelei roșii legendare.

    Le-am primit cu emoție și respect, ca pe o moștenire. Le-am sădit cu răbdare și le-am vegheat ca pe ceva viu și rar.

    Iar anul acesta… una dintre roșii a trecut de 1,5 kilograme. A fost ca o întoarcere în timp. Ca și cum imaginile poveștilpr copilăriei mele prinseseră rădăcini și se înălțaseră în fața mea, reale, palpitante.

    Am știut atunci că acest soi merită un nume care să-i spună povestea: ”Crăiasa de Galați” – un omagiu adus bunicilor de la țară, gustului pierdut și amintirilor care nu mor.

    Această roșie nu e doar o roșie. E o regină a grădinii. E o punte între generații.

    Iar acum știu că unele povești din copilărie nu sunt deloc exagerate. Doar așteaptă să fie trăite”, a relatat cu multă emoție George Enacrachi, însoțindu-și textul cu fotografii grăitoare.

    În țara noastră, O tomată specifică soiului Beefsteak a depăşit recordul înregistrat la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău în anul 2023 de 1.100 de grame, cântărind anul acesta 1.220 de grame. Amintim că cea mai mare tomată în Europa a cântărit 3,5 kilograme, iar din lume a ajuns la 5,5 kilograme.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Combinele chinezești de putere mică au intrat pe piața UE. Cu cât le pot cumpăra fermierii Fermierii, cu ochii pe conturi. Noi plăți APIA încep din această săptămână! Fermier lăsat fără banii din subvenții. ”APIA mi-a spus că nu merge softul și situația se deblochează după 25 august”

    Ultimele știri

    S-au deschis înscrierile la cel de-al patrulea Congres European al Sorgului! Pornește cu un avantaj: folosește erbicidul total Clinic Xtreme 540 SL pentru un teren curat, fără buruieni și fără compromisuri Oficial Romsilva: Pesta porcină a dus la înmulțirea șacalilor aurii. Mii de exemplare au ajuns până aproape de Capitală