• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri europene de 2.000.000 euro/fermă pentru cultivatorii de legume și cartofi. Condiții de accesare

    agrointeligenta.ro -

    Sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare disponibile prin intervenția DR-16 se va lansa în cursul semestrului II al anului 2025 – estimativ la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Astfel, în vederea deschiderii sesiunii, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru intervenția DR-16 Investiții în sectorul legume și/ sau cartofi. Ghidul și anexele aferente acestei linii de finanțare din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027) sunt disponibile pe pagina oficială de internet www.afir.ro.

    Valoarea sprijinului acordat în cadrul acestei noi linii de finanțare este de până la 2.000.000 euro/ proiect. Finanțarea se limitează la maximum 300.000 euro/ proiect pentru achiziția de utilaje și echipamente agricole pentru alte culturi decât cea a cartofului. De asemenea, pentru achiziția utilajelor pentru cartofi, fermele individuale pot beneficia de până la 700.000 de euro/ proiect. Formele asociative beneficiază de 700.000 euro/ proiect pentru simpla achiziție a utilajelor agricole, indiferent de tipul de cultură.

    Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de maximum 65%, raportat la costurile eligibile ale proiectului.

    Valoarea sprijinului public nerambursabil:
    până la 2.000.000 euro/proiect,
    – 700.000 euro pentru utilaje în ferme de cartofi,
    – 300.000 euro pentru utilaje în alte culturi,
    – până la 700.000 euro pentru forme asociative – indiferent de cultură.

    „Fondurile acordate prin intervenția DR-16 pot fi solicitate de fermieri și de formele asociative ale acestora: cooperativele agricole și societățile cooperative care deservesc interesele membrilor fermieri. De asemenea, printre beneficiarii eligibili pentru intervenția DR-16 sunt și grupurile și organizațiile de producători recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Toți acești beneficiari vor putea depune cererile de finanțare în cadrul sesiunii de primire a cererilor de finanțare pe care estimăm că Ministerul o va deschide în perioada septembrie – octombrie anul curent” a precizat Adrian Chesnoiu, Directorul general al AFIR.

    Fermierii și formele asociative pot obține finanțare nerambursabilă prin DR-16 pentru o serie de investiții eligibile precum: înființarea și dezvoltarea exploatațiilor de legume și cartofi, precum și investiții în spații protejate și dotarea tehnică a fermelor cu utilaje agricole, remorci și semiremorci tehnologice (specializate pentru activitatea agricolă) specifice legumiculturii și cartofilor, dar și a unităților de procesare la nivelul fermei, inclusiv dotările aferente – doar ca o componentă secundară a proiectului.

    De asemenea, sunt eligibile costurile ce vizează înființarea și dezvoltarea unităților de condiționare sau de depozitare, achiziția de echipamente și sisteme de avertizare timpurie asupra fenomenelor meteorologice nefavorabile, precum și alte echipamente de diminuare a efectelor acestor fenomene, înființarea şi modernizarea echipamentelor pentru irigații în fermă, inclusiv facilități de stocare a apei la nivel de fermă – doar ca o componentă secundară a proiectului.

    În același timp, solicitanții pot include în proiect și achiziționarea de sisteme de supraveghere, monitorizare și control a culturilor, a spațiilor şi a fluxurilor tehnologice din exploatație, sisteme de iluminat perimetral şi al zonelor unde se desfășoară procesele tehnologice ale exploatației, stație meteo, cabină de pază. Toate tipurile de cheltuieli eligibile în cadrul intervenției DR-16 sunt detaliate în Ghidul solicitantului.

    Ghidul solicitantului și anexele aferente intervenției DR-16 sunt disponibile pe site-ul Agenției, la secțiunea Finanțare sau accesând direct linkul Detalii și Anexe DR 16 – Portalul AFIR – informații PS 2027 și depunere proiecte Online.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier care își uda varza cu apă din Dâmbovița – săltat din câmp! Comunitatea din Lungulețu se revoltă! ANAF vinde la licitație ferma Elenei Udrea de 40 de hectare. Prețul de pornire pentru terenurile de la Nana Mălaiul românesc produs de fermierul Vasile Balcan a început să fie comercializat în magazinele Carrefour

    Ultimele știri

    APIA a început autorizarea la plată pentru subvenția la porumb siloz! Fonduri europene de 2.000.000 euro/fermă pentru cultivatorii de legume și cartofi. Condiții de accesare Fermier lăsat fără banii din subvenții. ”APIA mi-a spus că nu merge softul și situația se deblochează după 25 august”