• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Combinatul Azomureș și-a reluat producția de îngrășăminte și funcționează la o treime din capacitate

    agrointeligenta.ro -

    Combinatul chimic Azomureș a reluat producția de îngrășăminte și a repornit de una dintre instalațiile de amoniac, o materie primă intermediară, ce permite apoi producția de îngrășăminte NPK, azotat de amoniu și nitrocalcar. Instalațiile au fost verificate și permit reluarea producției, deocamdată, la capacitate redusă, potrivit presei mureșene.

    Directorul general al Azomureș, Josh Zacharias, a explicat că s-a profitat de o fereastră limitată de oportunitate pentru a achiziționa gaze și a pune la dispoziție îngrășăminte la prețuri competitive în sezonul agricol de toamnă din România. „Am profitat de o oportunitate temporară de a cumpăra gaz pentru perioada urmatoare. Încă nu este o situație sustenabilă, dar măcar ne permite să producem îngrășăminte pentru fermieri pentru campania de toamnă”, a declarat oficialul Azomureș, citat de Radio România Târgu Mureș.

    Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, s-a aflat vineri, 18 iulie, pe platforma Azomureș, și a subliniat că fermierii români cer constant îngrășăminte românești, la o calitate mai bună ca cele din import. „Avem în continuare o cerere uriașă pe piața din România, care nu e satisfăcută de importuri. Avem din partea fermierilor plângeri că nivelul calitativ al produselor din import este sub cel produs în țară de către Azomureș”, a spus ministrul Bogdan Ivan.

    Bogdan Ivan a completat că, pe termen lung, producția de îngrășăminte în România va avea un ecou la raft dar și pe piața internațională.

    „E strategic pentru noi să găsim o formulă clară prin care parte din aceste gaze să fie aduse și folosite în România, în industria din țara noastră, într-o formă în care prețul final al îngrășămintelor chimice să fie unul mai redus, pentru a face competitive companiile din agricultura din țara noastră, pentru ca mai departe, la final, oamenii când vor merge la raft să aibă niște prețuri mai mici decât sunt în acest moment, iar companiile noastre din agricultură să fie competitive și la export atunci când vorbim despre piața agricolă și piața industriei alimentare”, a mai declarat Ivan.

    Romgaz, pași concreți pentru preluarea combinatului Azomureș

    Viitorul producției de îngrășăminte la Târgu Mureș este incert, în condițiile în care producătorii din țările din afara Uniunii Europene achiziționează gaz de până la zece ori mai ieftin decât în România, iar reglementările de mediu nu sunt atât de stricte și le permit un cost de producție mult mai redus.

    Vă reamintim că Azomureș este în proprietatea grupului elvețian Ameropa, care și-a exprimat intenția să îl vândă. Producătorul de gaze de stat Romgaz și-a declarat dorința fermă de a-l cumpăra și este în prezent în faza de selectare a unui consultant care să-l asiste în acest demers.

    Azomureș este cel mai mare consumator individual de gaze. La capacitate maximă, poate „prelucra” zilnic circa 3,5 milioane metri cubi, iar la acest moment, combinatul are un consum zilnic de 1 milion de metri cubi, adică fabrica merge la 30% din capacitate.

    Azomureș își suspendase producția în luna august a anului trecut, în mare parte din cauza prețului ridicat la gaze. Potrivit unor surse din piață, gazul consumat acum la Azomureș este din producția internă.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 100 de euro – deblocată la plată în această săptămână! Raport USDA – iulie 2025: prețul grâului după noile estimări la recoltele din Ucraina și Rusia Raport USDA – iulie 2025: Producție record la floarea-soarelui în Federația Rusă. Prețuri la zi în România

    Ultimele știri

    Combinatul Azomureș și-a reluat producția de îngrășăminte și funcționează la o treime din capacitate Alertă meteo: val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat în 20 de județe Vremea în următoarele patru săptămâni: perioade călduroase alternate cu ploi