Șeful AFIR: Măsuri lansate în toamnă și plăți mai rapide în conturile fermierilor


Măsuri pentru agricultură care vor fi lansate în perioada următoare de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Șeful agenției de plăți a anunțat că două intervenții pentru fermieri vor fi lansate în toamnă, deși în calendarul inițial erau prevăzute la jumătatea anului.
Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că DR 16 – Investiții în sectorul legume și/sau cartofi și DR 23 – Investitii pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii unor produse alimentare și produse transformate vor fi lansate în toamnă.
”Nu există pericolul să nu lansăm măsuri. Noi ne propusesem, și nu știam că vom avea Guvern interimar, să lansăm undeva la jumătatea anului două măsuri DR 16 și DR 23 care sunt pe zona de procesare și legume în câmp. Dar am vorbit cu domnul ministru Barbu și am luat decizia să le lansăm în toamnă, și nu s-a pus problema că nu avem bani, ci motivul a fost legat de faptul că nivel instituțional ne-am fi complicat. Pentru că noi suntem acum în acest foc de a absorbi 800 de milioane de euro până la sfârșitul anului (alocare din PNDR – n.r.). Deci noi până la 31 decembrie 2025 trebuie să facem ultima plată din programarea trecută. Și atunci dacă am veni și am lansa aceste măsuri acum, ele vin și se suprapun peste efortul instituțional de a absorbi acei bani. Timpul de implementare este destul de mare și atunci am luat decizia ca din toamnă, să vedem exact când decidem, să le și lansăm”, a spus Chesnoiu în cadrul emisiunii „Reporter 24”, difuzată în direct pe postul Olt TV.
Citiți și: Adrian Chesnoiu, AFIR: Schema Energie nu se mai prelungește dar vom avea o nouă sesiune, în toamnă
Director AFIR: Am ajuns la intervale mari până obținem banii
Șeful de la AFIR a mai spus că și-a dorit foarte mult să reducă intervalul între perioada în care fermierul depune cererea de plată și plata efectivă.
”Noi la AFIR facem plățile și banii sunt rambursați la trei luni. Eu mi-a dorit foarte mult să reducem intervalul între perioada în care fermierul depune cererea de plată și plata efectivă, astfel încât el să poată lua banii respectivi și să îi folosească. Am ajuns din păcate iar la termene foarte mari pentru că noi solicităm banii Ministerului Agriculturii, mai departe acesta solicită Ministerului de Finanțe care poate argumentează că nu are buget și banii se întorc. Și vorbim de fonduri europene pcare ar trebui să meargă ceas, să existe o ”conductă” directă. Nu există ocolișuri”, a mai punctat Adrian Chesnoiu.