Fermierul Doru Enciu își vinde roșiile prin curier în toată țara și în străinătate: ”Folosesc folie cu bule și cutii rezistente”


Doru Enciu este un legumicultor din județul Dolj, care a găsit soluția perfectă pentru a-și livra tomatele crescute cât mai natural: prin curier. Deși sunt produse perisabile, roșiile se păstrează excelent până ajung la cumpărător, iar secretul stă în ambalare.
Cu 11 ani de experiență în legumicultură, Doru Enciu (37 de ani), din municipiul Calafat, sat Ciupercenii Vechi, județul Dolj, a reușit să găsească cea mai bună metodă pentru a-și vinde marfa sub brandul ”Grădina Olteanului”: o trimite prin curier în țară și străinătate. Legumicultorul doljean lucrează 3.000 de metri pătrați de solarii și 5.000 de metri pătrați în câmp. Tomatele le crește exclusiv în solarii, iar la câmp are ardei, vinete, castraveți și alte legume.
Pentru că a vrut să evite contactul cu samsarii care îi duc marfa în piețe și și-a dorit rentabilitate, a hotărât să se autoeduce pe partea de business și marketing. A citit mult și a ajuns la concluzia că trebuie să se ocupe mai mult de partea de ambalare și de livrare prin curierat.
Citiți și: Îngrijire tomate. Calendar de lucrări la cultura de roșii

Din inginer constructor s-a transformat în agricultor, un parcurs care i-a adus succesul
Afacerea sa în agricultură a început acum 11 ani cu un vis îndrăzneț în care părinții și apropiații n-au avut încredere la început. Inginer în construcții, Doru Enciu s-a apucat de agricultură și a încercat să se focuseze cât mai mult pe acest aspect până a găsit formula care să-l mulțumească în totalitate, așa cum a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Eu sunt autodidact, sunt pasionat de agricultură. Am făcut facultatea de Construcții, am lucrat în domeniul acela și în multe alte domenii, dar nu m-am regăsit în niciunul. Am revenit la mine, la țară, unde am început să construiesc acest business în legumicultură, indiferent de ce a fost nevoie să fac, indiferent de statistici. Părinții mei nu au fost de acord, este percepția în România cpă doar oamneii proști se apucă de agricultură, iar eu inginer fiind nu se putea să mă apuc de agricultură. Au avut o perioadă mare de reticență, până când au văzut că lucrurile merg bine. Am început într-o grădină a unei vecine, pe care mi-a dat-o în chirie cu 100 de euro pe an și apoi am făcut un solar și din următorii bani mi-am luat o bucată de pământ, din aproape în aproape”, a povestit Doru Enciu.
Tânărul fermier doljean a vrut să producă natural și atunci tratamentele au fost reduse, dar nici plantele nu au mai avut atâta putere. Pentru a ieși din acest cerc, legumicultorul a început să citească mai mult și a descoperit că un sol sănătos și bine hrănit este cheia, astfel că a luat măsuri.
”Eu am avut un vis, să devin profitabil pe unitatea de suprafață. Făceam un calcul, la 5 ari de solar, trebuie să iasă atât, dar producând cât mai natural, atunci a fost destul de provocator, atunci a fost destul de greu să le pun pe toate cap la cap ca să pot să produc. Noi aveam cerere și preț de foarte mulți ani, dar nu reușeam foarte bine cu legumele să le fac, să le vindem. Anul acesta în iarnă am pus burta pe carte, am studiat foarte mult și tot ce am găsit pe internet și mi s-a deschis mai mult orizontul de cunoaștere în ceea ce privește viața din sol, biologia solului. Și nu a mai fost nevoie să apelez la nimeni, am devenit eu expert în ceea ce fac. Am început să fac ce făceau oamenii înainte cu solul și producțiile mele au explodat în primăvara asta, am avut producții record și pe măsură și cererea, pentru că dacă este calitate, oamenii se reîntorc și ne recomandă. Ne sună telefoanele încontinuu”, a menționat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Fermierul a evitat să lucreze cu intermediari, iar tomatele sale nu se găsesc la piață
Dorința cea mai mare a legumicultorului a fost să nu apeleze la intermediari, de aceea a încercat să intre în contact direct cu consumatorul, fie la poarta fermei, fie prin mediul online, unde cumpărătorii pot face comandă. Astfel, a evitat deja cunoscuta practică de a vinde ieftin către intermediari care la rândul lor vând scump marfa în piețe.
”Eu nu am lucrat niciodată cu piața, pentru că piața este tot un conglomerat de samsari, acolo nu mai sunt producători în mod normal, sunt oameni care iau dintr-o parte și vând în altă parte. Să merg la piață ar însemna să mă amestec cu o categorie de oameni care nu mă reprezintă. Și nu a fost nevoie, am avut un magazin (La doi pași) în Calafat, cu care colaborez foarte bine și nu a fost nevoie, acum vin oamenii la fermă și iau direct de la sursă cu 10 lei/kilogram sau livrez prin curier la 15 lei/kilogram, inclus și transportul”, a menționat tânărul fermier doljean.
Citiți și: Fermierii riscă să rămână fără roșii din cauza caniculei. Soluția? Ventilatoare montate în solarii!
Ambalare și expediere în țară și în Europa, pentru tomatele din ferma Enciu
Legumicultorul, împreună cu familia sa, se ocupă de absolut tot, de la creșterea legumelor până la ambalare și expediere. Clienții săi nu sunt doar din țară, ci și din străinătate.
”În Craiova am livrat la domiciliu, trimitem și prin autobuzele care pleacă de la noi în Craiova, prin curier pentru care vor direct acasă și nu avem imediat disponibilitate, deci în toată țara prin curier și în străinătate prin firmele de transporturi. Am găsit modalități să le ambalăm și să ajungă așa cum trebuie, folosim cutii rezistente, cu folie cu bule și scriem ”fragil” pe el. Avem o singură firmă aici în Calafat de curierat (Fan Curier), deci cu ei trimitem, iar transportul plus ambalajul mă costă per total 5 lei/kilogram. Noi vindem către client cu 15 lei kilogramul de tomate, dar prin curier comanda trebuie să aibă minim 6 kilograme”, a explicat Doru Enciu.
Doru Enciu a început deja cultivarea ciclului doi de tomate, astfel are roșii proaspete până aproape de finalul anului. ”Eu produc natural, însemană că am un tratament sau două pentru plante, dar în rest, încerc să le păstrez cât mai naturale. Eu vreau să certific culturile bio, dar doar să am o hârtie, care pentru mine nu însemană nimic. Pentru mine contează mai mult rewievurile oamenilor, care sunt mii și care îmi spun cât de bune sunt legumele noastre. Acest lucru face cât o mie de certificări. Acum am început deja să producem ciclul doi de tomate. Culegem până de Revelion, avem roșii normale, soiurile pe care le pun de obicei, până în octombrie, noiembrie, apoi avem Cheerry, până la final de an. Suntem și în Programul Tomata, care pe noi ne-a ajutat destul de mult, îl găsesc ca pe un sprijin pentru legumicultori”, a punctat în final legumicultorul Doru Enciu.
Cei interesați, pot transmite comanda lor la Whatsapp-ul numărului de telefon: +40 771 022 508.
