• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Seceta ”a topit” porumbul și floarea-soarelui din ferma Mecsol. Andrei Seneșan: ”Și dacă acum vin ploi, nu se mai recuperează”

    Angelica Lefter -

    Porumb cu frunzele răsucite și uscate, sol cu nevoie mare de apă și o atmosferă fierbinte, cu mici speranțe de ploaie. Așa arată o cultură de porumb, pe mai multe hectare, în județul Alba. Deși ne-am obișnuit cu această imagine în Dobrogea sau zonele de sud ale țării, iată că în acest an seceta a ucis și speranțele fermierilor din centrul țării de a produce porumb.

    Andrei Seneșan este fermier și administratorul Mecsol Group. Familia Seneșan agricultură în comunca Galda de Jos, județul Alba, pe 1.500 de hectare, acolo unde până acum ceva ani, soarele nu era atât de pârjolitor și nici apa nu crea o problemă fermierilor. Odată cu schimbările climatice, mai ales porumbul care predomina în ferme, a început să fie cultivat pe cât mai puține hectare, iar astăzi deja nu mai reprezintă acolo o cultură de bază pentru că nu mai este rentabil.

    Citiți și: Asigurare de secetă la porumb: Fermierul este despăgubit automat dacă recolta este sub 3 tone/ha

    Porumb din ferma lui Andrei Seneșan, județul Alba, afectat de secetă (foto: Facebook/Andrei Seneșan)

    Temperaturile mari și lipsa ploilor, afectează inclusiv județul Alba, din centrul țării

    Tânărul fermier Andrei Seneșan a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că porumbul este aproape sigur compromis. Nu are alternative pentru irigat deoarece nu există sursă de apă în zonă, dar speră ca guvernanții să ia în calcul noile schimbări de climă și să îi ajute pe fermieri cu bani europeni pentru lacuri artificiale sau puțuri, care i-ar putea determina să-și mențină voința de a produce și în viitor.

    ”În ultimii ani, în județul Alba, seceta s-a accentuat. Și cu temperaturile se întâmplă ceva, când auzim de temperaturi mari în sud și nu în centru, județul Alba este excepția, parcă nu suntem în Transilvania de câțiva ani raportat la temperaturi și mai nou raportat și la lipsa de precipitații. De la 1 septembrie și până astăzi, avem 230 de litri pe metru pătrat, foarte puțin. Cu cantitatea aceasta de apă am dus culturile la bun sfârșit, mă refer la păioase, rapiță și porumbul din păcate și de-ar mai veni niște ploi în următoarele zile, tot nu cred că ar recupera”, a menționat fermierul Andrei Seneșan.

    Lipsa ploii afectează floarea-soarelui, în județul Alba

    Porumbul și floarea-soarelui se usucă pe câmp în județul Alba

    Nu doar porumbul are de suferit în aceste zile, ci și floarea-soarelui, care deja o parte din frunze uscate. Soluția pentru moment ar fi ploaia, iar pe teremen lung, o sursă de irigație în zonă.

    ”Ploile ar fi binevenite oricând, mai ales pentru anul agricol ce vine, căci acum începem dezmiriștitul, și sunt bine venite chiar și acum, în campania de recoltare. Păioase avem undeva la 550 de hectare, grâu, orz, orzoaică de primăvară, rapiță avem 200 de hectare, încă recoltăm la ea, avem și 100 de hectare de sfeclă de zahăr, avem 400 de hectare de porumb, dintre care 100 de hectare este porumb de sămânță, avem 120-130 de hectare de floarea-soarelui și 70 de hectare de soia. 80% din floarea-soarelui nu are un metru înălțime și este toată înflorită. Frunezele bazale, primele două sunt uscate. La porumb frunzele sunt ca niște ace, nu este o imagine bună, este greu să mergi pe câmp să vezi așa ceva. Nu avem sursă de apă, căci instalații am cumpăra imediat, nu am mai aștepta nici fonduri europene”, a mărturisit tânărul fermier din județul Alba.

    Citiți și: Prognoza meteo pentru iulie 2025 – ne așteaptă o lună de foc cu secetă și arșiță

    Cultură de porumb din județul Alba, afectată de secetă (foto: Facebook/Andrei Seneșan)

    Soluțiile stau în forarea de puțuri și crearea de lacuri, în zonele care nu au acces la o sursă de apă

    Femierul Andrei Seneșan speră la o coinștientizare a factorilor de conducere asupra necesității salvării culturilor care nu au în apropiere surse de apă. Acesta vede ca o primă soluție, finanțarea, din bani europeni, a efectuării de puțuri și lacuri artificiale, de unde poate fi luată apă pentru a uda plantele.

    ”Noi sperăm că Guvernul sau cine ne va conduce de azi înainte, să își îndrepte privirea și spre zonele centrale sau zonele care nu au râuri și să finanțeze, chiar cu bani europeni, puțurile de forare și înființarea de lacuri artificiale și apoi irigarea prin picurare. Costă mai mult, că în fiecare an te costă hectarul 500-600 de euro să tragi tuburile prin rândurile de porumb, dar tot e mai bine decât să nu faci nimic. Vremea nu ne ajută, degeaba vreau să fac 15 tone la porumb, pot să-i dau eu cât îngrășământ vreau, tot la nevoia de apă ajungem. Nu vom reuși să recuperăm nici măcar ce am cheltuit pentru înființarea și menținrea culturii de porumb, deja în zonă fermierii renunță la porumb pentru că nu este rentabil, a scăzut mult suprafața din ferme cultivată cu porumb”, a menționat tânărul fermier Andrei Seneșan, din județul Alba, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Un procesator român de lapte a ajutat peste 1.000 de mici fermieri să treacă la e-Factura: ”A înțeles toată lumea” Livrare istorică: Ultima combină New Holland CR10.90 produsă vreodată a ajuns într-o fermă din România! Fermieri, loviți în plin de scumpiri: crește TVA pentru pesticide și îngrășăminte, se scumpește motorina

    Ultimele știri

    Cupolă de foc deasupra României până miercuri. Codul roșu de caniculă, prelungit – harta județelor afectate Calendar de fertilizare a vinetelor de grădină Seceta ”a topit” porumbul și floarea-soarelui din ferma Mecsol. Andrei Seneșan: ”Și dacă acum vin ploi, nu se mai recuperează”