Ilie Ursu a dat startul celui de-al doilea ciclu de producție la tomate: ”Am vândut până acum 20 de tone”


Legumicultorul Ilie Ursu, din Rusănești, județul Olt este pregătit să încheie primul ciclu de tomate și a plantat deja roșiile din ciclul al doilea de producție. Fermierul spune că a vândut toată marfa din poarta fermei, iar tomatele sale au fost apreciate mai ales de ardeleni.
Înscris în programul Tomata, legumicultorul Ilie Ursu și-a vândut aproape toată marfa din primul ciclu de producție la tomate și a început deja să pună în solarii plante noi, pentru ciclul doi. Acum, așteaptă ca autoritățile să anunțe când își va primi subvenția de 1.500 de euro pentru mia de metri pătrați de spații protejate cultivate cu roșii.
Citiți și: Tomata 2025. Legumicultorii – mulțumiți și nemulțumiți de introducerea unor densități minime

Tomatele lui Ilie Ursu, căutate și apreciate de ardeleni
Fermierul oltean a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că are în acest an tomate din soiuri speciale, foarte gustoase, apreciate foarte mult de ardeleni. Ilie Ursu a punctat că tomatele sale au fost stropite doar cu soluții bio și chiar dacă nu are certificare, poate dormi liniștit că a pus pe mesele oamenilor doar roșii sănătoase.
”Acum pun plase antiinsecte, asta este preocuparea mea, căci am plantat tomate ieri, azi noapte, am plantat pentru ciclul doi. Mai am tomate din primul ciclu, ardelenii au apreciat foarte mult produsele mele. Am accesat programul tomata, am dosarul în regulă, este depus, dar să vedem acum când intră banii, nu știu să ne fi anunțat ceva până acum. Eu am vândut până acum 20 de tone de tomate, deci criteriul ăsta l-am îndeplinit, minimul era la 3.000 de metri pătrați, să am 1.000 de metri pătrați de tomate, eu am aproape 1.400 de metri pătrați”, a spus Ilie Ursu.
Ilie Ursu a plantat 2.000 de metri pătrați cu tomate pentru ciclul doi de producție
Legumicultorul oltean nici nu mai are nevoie să meargă în piețe cu marfa sa. Roșiile sale naturale și proaspete sunt achiziționate direct din poarta fermei de către comercianți. Aceștia ajung cu ele în centrul țării și chiar peste hotare.
”La ciclul doi am pus 2.000 de metri pătrați de tomate, dar eu pun numai soiuri speciale. Acestea, plantate acum, vor fi coapte la jumătatea și sfârșitul lui septembrie. Eu nu am mai plecat să vând tomatele pentru că au venit comercianții și mi-au luat din poarta fermei. Am vândut la Alba, la Sibiu, la Pitești, ba chiar a venit cinev ași a luat pentru a le duce la Budapesta”, a spus fermierul oltean.
Citiți și: Îngrijire tomate. Calendar de lucrări la cultura de roșii

Cele mai apreciate roșii, 11 lei/kilogram, din poarta fermei
Prețurile tomatelor din ferma Ursu pleacă de la 4 lei, cele mai comune soiuri, la 11 lei/kilogram pentru cele roze. Legumicultorul încearcă să le trateze cât mai natural împotriva bolilor și dăunătorilor.
”În acest moment, la vânzare am tomatele Roze poșetuțe, pe care le dau cu 11 lei/kilogram, Prekosul l-am dat cu 4 lei, iar Rozele și Monterosa, cu 10 lei, cu 7 lei sau 8 lei. La Roze poșetuțe costă 3 lei numai o sămânță. Sunt plante nestropite deloc, doar fertilizate cu Biohumussol, Etamin și Bioprotect pe rădăcină. Pentru dăunători le-am dat cu soluție mai naturală doar pentru Tuta Absoluta”, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, legumicultorul Ilie Ursu.