Fermieri, loviți în plin de scumpiri: crește TVA pentru pesticide și îngrășăminte, se scumpește motorina


Premierul României Ilie Bolojan a făcut public un pachet de măsuri fiscale menite să crească încasările la bugetul de stat. De luna viitoare, producătorii agricoli vor fi direct impactați, alături de restul românilor, de creșterea TVA la alimente de la 9% la 11%. Mai mult, TVA va fi majorat la 11% și pentru pesticide și apa de irigații, în timp ce acciza la carburanți va fi majorată.
Creșterea TVA la alimente și nu numai, de la 9% la 11%, se va opera de la 1 august. Tot de luna viitoare va crește și prețul la pompă pentru carburanți, cu mențiunea că fermierii încasează ca ajutor de stat returnarea accizei la motorină, însă cotele alocate nu acoperă întreg consumul de carburant pentru toate lucrările agricole.
”Vom reașeza TVA la două cote, azi avem trei cote de TVA. Vor rămâne cota de 11% și cota de 21%. La cota redusă vor rămâne medicamentele, alimentele, serviciile publice, apa și canalizarea, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc, energia termică. Propunem ca industria HORECA să rămână la acest nivel. (…) O altă măsură este creșterea accizelor cu 10% pentru băuturi alcoolice, pentru combustibili. Va crește și acciza pentru țigări”, a declarat Bolojan într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
TVA pentru îngrășăminte și pesticide, de la 9% la 11%
Vă reamintim că de la 1 ianuarie 2023 este în vigoare Ordinul nr. 4.634/397/2022 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea de îngrăşăminte şi pesticide de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi pentru prestările de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă.
În prezent, cota redusă de TVA de 9% se aplică pentru livrarea următoarelor bunuri:
– îngrăşăminte;
– seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării
– pesticide
– prestări servicii agricole.
Pentru toate acestea, cota TVA de 9% va crește, de luna viitoare, la 11%.
De asemenea, de la 1 ianuarie, va creștere impozitul pe dividente de la 10 la 16%, a mai precizat Bolojan.
Premierul a vorbit și despre o problemă majoră, cea a supraîncărcării aparatului de stat, dar și despre creșterea bazei de contribuții la sistemul de sănătate.
”Vor crește contributorii la CNAS. Măsurile înseamnă două direcții, aplicare contribuții la pensiile de peste 3.000 de lei și eliminarea unor excepții în așa fel încât să creștem de la puțin peste 6 milioane la 8 milioane de contribuabili. La o pensie de 4.000 de lei, se va plăti diferența de la 4.000 la 3.000, adică 100 de lei”, a explicat Ilie Bolojan.
Impozit pe profitul băncilor. Se îngheață pensiile și salariile de la stat
O altă creștere de impozite care îi va impacta și pe fermieri este cea direcționată către sistemul bancar, unde noile cheltuieli vor fi transferate către clienții băncilor.
”Vom taxa profiturile băncilor. Consider că pot contribui cu sumă mai mari la veniturile bugetului de stat. (…) Vom propune o măsură temporată. Ca și anul viitor pensii și salarii să rămâne plafonate. Este o măsură strict pentru anul următor”, a mai spus Bolojan.