• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Finalizare plăți APIA. Termenul la care toți fermierii vor avea banii în conturi

    Roxana Dobre -

    Campania de plăți pentru subvenții din 2024 nu s-a încheiat în acest an la 30 iunie așa cum s-a procedat în campaniile trecut ci Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) autorizează și în prezent, în luna iulie, dosare. La solicitarea Agrointeligența-AGROINTEL.RO, agenția de plăți a explicat când se vor încheia plățile pentru fermieri.

    APIA a explicat la solicitarea Agrointeligența-AGROINTEL.RO  care sunt motivele pentru care în acest an campania de plăți pentru subvenții nu s-a încheiat la 30 iunie și când estimează că toți fermierii vor avea banii în conturi.

    Citiți și: Agrointeligența a cerut APIA să clarifice situația subvențiilor blocate la plată, dar și cum se vor derula controalele în ferme

    Când va încheia APIA plățile pentru fermieri

    APIA: Prelungirea termenului de plată al subvenţiilor aferente Campaniei 2024 nu va avea consecințe financiare asupra României

    APIA a explicat la solicitarea Agrointeligența-AGROINTEL.RO că a depășit la 30 iunie pragul de 95% de fermieri autorizați la plată, prevăzut de legislația europeană în vigoare.

    ”Având în vedere că APIA a efectuat până la data de 30 iunie 2025 plăți în cadrul Campania 2024 peste pragul prevăzut de legislația europeană în vigoare, respectiv art.5 al Regulamentului delegat (UE) nr. 2022/127, precizăm că prelungirea termenului de plată al subvențiilor aferente Campaniei 2024 nu va avea consecinţe financiare asupra României. În conformitate cu prevederile art. 44 ”Plățile către beneficiari” alin. (2) pct. a) și b) din Regulamentul (UE) nr. 2021/2116 Regulamentul (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013, statele membre se asigură că plățile din cadrul intervenţiilor şi al măsurilor menţionate la articolul 65 alineatul (2) se fac cel mai devreme la 1 decembrie şi cel mai târziu la 30 iunie a anului calendaristic următor. Cu toate acestea, APIA trebuie să respecte, implicit și prevederile articolului 5 ”Nerespectarea ultimului termen de plată” din Regulamentul delegat (UE) 2022/127 al Comisiei din 7 decembrie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului cu norme privind agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea conturilor, garanțiile și utilizarea monedei euro”, a informat APIA pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Citiți și: APIA a închis campania de cereri cu peste 20.000 de fermieri mai puțini înscriși la subvenții

    Cum s-ar aplica reducerea plăților pentru fermieri dacă APIA nu respecta pragul de 95%

    Agenția a mai completat că dacă cheltuielile din FEGA sau din FEADR efectuate după expirarea termenelor-limită prevăzute în dreptul Uniunii depășesc pragul de 5 % în cazul FEGA și, respectiv, în cazul FEADR, toate cheltuielile suplimentare efectuate cu întârziere s-ar reduce în conformitate cu următoarele reguli:

    (a) în cazul cheltuielilor din FEGA:

    (i) cheltuielile efectuate în prima lună următoare lunii în care a expirat termenul de plată se reduc cu 10 %;
    (ii) cheltuielile efectuate în a doua lună următoare lunii în care a expirat termenul de plată se reduc cu 25 %;
    (iii) cheltuielile efectuate în a treia lună următoare lunii în care a expirat termenul de plată se reduc cu 45 %;
    (iv) cheltuielile efectuate în a patra lună următoare lunii în care a expirat termenul de plată se reduc cu 70%;
    (v) cheltuielile efectuate mai târziu decât în a patra lună următoare lunii în care a expirat termenul de plată se reduc cu 100 %.

    (b) în cazul cheltuielilor din FEADR:

    (i) cheltuielile efectuate în perioada 1 iulie 15 octombrie a anului în care a expirat termenul de plată se reduc cu 25 %;
    (ii) cheltuielile efectuate în perioada 16 octombrie 31 decembrie a anului în care a expirat termenul de plată se reduc cu 60 %;
    (iii) cheltuielile efectuate după data de 31 data de 31 decembrie a anului în care a expirat termenul de plată se reduc cu 100 %.


    Te-ar mai putea interesa

    Mălaiul românesc produs de fermierul Vasile Balcan a început să fie comercializat în magazinele Carrefour S-a găsit soluția pentru ca micii fermieri din Lungulețu să își irige culturile agricole cu apă din Dâmbovița Fermier care își uda varza cu apă din Dâmbovița – săltat din câmp! Comunitatea din Lungulețu se revoltă!

    Ultimele știri

    Elena Mateescu, ANM, anunță zile cu nopți tropicale, furtuni puternice și 42 de grade Celsius Combinele chinezești de putere mică au intrat pe piața UE. Cu cât le pot cumpăra fermierii Ministrul Florin Barbu: ”Nu voi pleca de la nicio întâlnire cu fermierii fără să am un mandat clar din partea lor cu privire la noua PAC”