• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Studiu: Randamentele mondiale la șase culturi agricole majore vor fi mai mici cu 11% până la 24%

    Roxana Dobre -

    Randamentele la hectar vor scădea puternic în următorii ani din cauza schimbărilor climatice. Acestea vor reduce capacitatea planetei de a se hrăni, chiar și în cazul adaptării practicilor agricole, astfel că randamentele mondiale la șase culturi agricole majore vor fi mai mici cu 11% până la 24% în 2100 comparativ cu nivelul actual.

    Un studiu publicat în revista Nature arată că fiecare creștere a temperaturii mondiale cu un grad Celsius va reduce capacitatea mondială de a produce hrană cu 120 kcal pe persoană pe zi, adică 4,4% din consumul zilnic actual. Randamentele mondiale la șase culturi agricole majore vor fi mai mici cu 11% până la 24% în următorii 75 de ani.

    Citiți și: Rapiță pe 702.000 de hectare. Datele oficiale privind suprafețele semănate cu grâu, orz și rapiță

    Randamentele agricole mondiale vor scădea, conform unui studiu (foto: DAJ Dolj)

    Cercetătorii au analizat situația pentru șase culturi de bază

    Cercetătorii au analizat situația pentru șase culturi de bază: grâu, porumb, orez, soia, sorg și manioc, potrivit diferitelor scenarii de emisii. ”Dacă temperatura ar crește cu 3 grade Celsius ar fi ca și cum fiecare persoană de pe Pământ ar renunța la micul dejun”, a explicat Solomon Hsiang, profesor la Stanford Doerr School of Sustainability și coautor al studiului, conform Agerpres.

    Acest studiu vast a fost derulat timp de opt ani în 55 de țări de către cercetători de la aproximativ 15 universități, sub umbrela Climate Impact Lab de la Universitatea de la Chicago. Dacă cercetările anterioare au documentat deja pierderile de randamente agricole care au legătură cu încălzirea climei, autorii acestui studiu subliniază că este pentru prima dată când au fost analizate atât efectele climei cât și cele ale adaptării practicilor (selecția soiurilor, utilizarea îngrășămintelor, irigații, etc.).

    Totuși, studiul nu ține cont de o schimbare a culturii sau de decalarea însămânțărilor. El se bazează pe practicile existente, în condițiile în care fermierii constată deja pe câmpuri efectele unei încălziri cu peste 1,5 grade Celsius comparativ cu perioada pre-industrială.

    Citiți și: Patrick Lafon, MAS Seeds: ”În România, porumbul este o cultură de bază. Avem tradiție, cunoștințe, infrastructură”

    Schimbările climatice vor modifica peisajul agricol al planetei

    Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, randamentele calorice vor fi ”mai mici cu 24%” în 2100 comparativ cu o lume fără schimbări climatice. În schimb, pierderile de randament vor fi limitate la 11% dacă emisiile vor scădea rapid până la nivelul net zero.

    Schimbările climatice vor modifica peisajul agricol al planetei: marile câmpii americane din Corn Belt sau Midwest vor vedea cum randamentele lor vor scădea puternic.

    Pierderile ar putea ajunge și până la 41% în 2100 în regiunile cele mai bogate, și care astăzi sunt cele mai productive. Comunitățile rurale care practică o agricultură de subzistență, în special cele dependente de cultura maniocului în Africa, vor fi ele puternic afectate (cu o diminuare a randamentului de 28% în regiunile cele mai sărace).


    Te-ar mai putea interesa

    Soluția de drojdie pentru roșii: beneficii, preparare, aplicare Soluție cu bicarbonat pentru afide – rețeta originală folosită de legumicultori Cosmin Micu, fermier: Numai pentru balta din care irig, taxa de stâlp este de 25.000 de lei pe an!

    Ultimele știri

    MADR a publicat Catalogul ISTIS 2025 cu toate soiurile din România, un document util fermierilor ANF a publicat o listă cu 15 insecticide omologate pentru combaterea afidelor la cereale Studiu: Randamentele mondiale la șase culturi agricole majore vor fi mai mici cu 11% până la 24%