• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ruperea frunzelor de ceapă. Greșeala care poate opri creșterea bulbilor

    Violina Gorcinschi -

    Ruperea frunzelor de ceapă. Experții nu recomandă ruperea/smulgerea frunzelor la ceapă și nici recoltarea timpurie sau în masă a acestora. Smulgerea frunzelor de ceapă poate afecta cultura, fie că este vorba de câmp deschis, solar sau de câteva plante în apartament. Procedura se realizează cu grijă, chiar și atunci când scopul cultivării este chiar frunza. Se pot tăia ușor vârfurile cepei, lăsând circa 2-3 cm deasupra bazei. Dacă se urmărește producția de bulbi, frunzele ar trebui să rămână intacte până la creșterea completă a acestora.

    Experții recomandă doar recoltarea frunzelor complet dezvoltate de ceapă, cu o lungime de minimum 30 de cm. Chiar și în acest caz, recoltarea se face eșalonat, în cantități mici, pentru ca plantele să poată continua fotonsinteza și să hrănească bulbii. În caz contrar, producția va fi de slabă calitate, în ciuda eforturilor și investiției.

    De ce nu se recomandă ruperea frunzelor de ceapă

    Există mai multe motive pentru care ruperea frunzelor este dăunătoare pentru cultura de ceapă:

    Citește și: Îngălbenirea frunzelor de ceapă. Cauze și tratamente

    Recoltarea frunzelor de ceapă (foto: shutterstock.com)

    Cum se recoltează corespunzător frunzele de ceapă

    Pentru a nu periclita procesul de creștere a cepei, se respectă o serie de reguli. În primul rând, baza frunzei nu se atinge nici cu foarfeca, nici cu mâna. La tăiere se lasă câțiva centimetri din tijă deasupra bulbului. Apoi, nu este indicată smulgerea, ci doar tăierea. Dacă frunza este prea groasă, se folosește un cuțit sau o foarfecă ascuțită pentru a nu produce deteriorări mecanice.

    Citește și: Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Frunzele umede se lasă să se usuce, nu se recoltează deoarece umiditatea crește riscul de infectare a plantei prin răni deschise. În final, recoltarea trebuie să aibă loc la momentul potrivit. Dacă se realizează înainte de termen, ceapa nu va putea produce bulbi de calitate.

    Pentru a obține cepe sănătoase dezvoltate în condiții optime, frunza nu se rupe niciodată din rădăcină. Pentru același motiv se evită și recoltarea prematură. Astfel, ceapa din grădină va crește viguroasă și de calitate înaltă.


    Te-ar mai putea interesa

    Tânăr antreprenor: ”Iau lâna gratis de la oieri și produc din ea îngrășăminte bio” Răzbunarea unui angajat concediat de la o fermă a oripilat o comunitate întreagă Un fermier și-a comandat online un tractor produs în China. Utilajul a fost livrat ca un colet…mai mare

    Ultimele știri

    Ghid ANAF pentru fermierii care au teren în arendă. Termene, declarații obligatorii ANF a declanșat acțiunea ”Tomata Românească I”. O vedetă a ajuns la spital de la o roșie din piață Jurnal de fermă by MAS Seeds – un proiect unic în agribusiness-ul românesc!