Ruperea frunzelor de ceapă. Greșeala care poate opri creșterea bulbilor


Ruperea frunzelor de ceapă. Experții nu recomandă ruperea/smulgerea frunzelor la ceapă și nici recoltarea timpurie sau în masă a acestora. Smulgerea frunzelor de ceapă poate afecta cultura, fie că este vorba de câmp deschis, solar sau de câteva plante în apartament. Procedura se realizează cu grijă, chiar și atunci când scopul cultivării este chiar frunza. Se pot tăia ușor vârfurile cepei, lăsând circa 2-3 cm deasupra bazei. Dacă se urmărește producția de bulbi, frunzele ar trebui să rămână intacte până la creșterea completă a acestora.
Experții recomandă doar recoltarea frunzelor complet dezvoltate de ceapă, cu o lungime de minimum 30 de cm. Chiar și în acest caz, recoltarea se face eșalonat, în cantități mici, pentru ca plantele să poată continua fotonsinteza și să hrănească bulbii. În caz contrar, producția va fi de slabă calitate, în ciuda eforturilor și investiției.
De ce nu se recomandă ruperea frunzelor de ceapă
Există mai multe motive pentru care ruperea frunzelor este dăunătoare pentru cultura de ceapă:
- Se întrerupe dezvoltarea bulbilor – dacă se rup frunzele verzi, se întrerupe fluxul de nutrienți către ceapă care nu se va dezvolta corespunzător;
- Crește riscul de putrezire;
- Smulgerea brutală a frunzelor produce răni adânci la baza tulpinii, prin care va intra apa și va facilita apariția bolilor fungice;
- Frunzele nu se vor regenera complet;
- După recoltări agresive, frunzele vor fi mult mai subțiri și mai firave. Planta își va pierde, astfel, vigoarea;
- Slăbește structura plantei.
Citește și: Îngălbenirea frunzelor de ceapă. Cauze și tratamente

Cum se recoltează corespunzător frunzele de ceapă
Pentru a nu periclita procesul de creștere a cepei, se respectă o serie de reguli. În primul rând, baza frunzei nu se atinge nici cu foarfeca, nici cu mâna. La tăiere se lasă câțiva centimetri din tijă deasupra bulbului. Apoi, nu este indicată smulgerea, ci doar tăierea. Dacă frunza este prea groasă, se folosește un cuțit sau o foarfecă ascuțită pentru a nu produce deteriorări mecanice.
Citește și: Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă
Frunzele umede se lasă să se usuce, nu se recoltează deoarece umiditatea crește riscul de infectare a plantei prin răni deschise. În final, recoltarea trebuie să aibă loc la momentul potrivit. Dacă se realizează înainte de termen, ceapa nu va putea produce bulbi de calitate.
Pentru a obține cepe sănătoase dezvoltate în condiții optime, frunza nu se rupe niciodată din rădăcină. Pentru același motiv se evită și recoltarea prematură. Astfel, ceapa din grădină va crește viguroasă și de calitate înaltă.