Rostselmash, în pragul falimentului. Fabrica de mașini agricole își oprește luna viitoare producția


Un mare producător de utilaje agricole din Rusia, în pragul falimentului. Presa rusească, dar și cea internațională, a raportat că Rostselmash, o companie influentă care se ocupă de producția de utilaje agricole, intră în faliment. Cauza? Scăderea drastică a vânzărilor. Fermierii ruși nu dispun de venituri pentru a-și mai putea achiziționa utilaje noi. Potrivit conducerii companiei Rostselmash, producția va fi suspendată începând cu luna iunie, pe termen nelimitat.
Vineri, 16 mai, Reuters a relatat despre problemele companiei Rostselmash. Compania rusă este cunoscută mai ales pentru producția de combine de recoltat, care erau disponibile și în unele țări europene până la declanșarea războiului din Ucraina. Agricultura rusească, în declin la momentul actual, nu mai poate susține vânzările de utilaje autohtone. Fermierii ruși nu prea au acces nici la tractoare importate.
Un mare producător de utilaje agricole din Rusia, în pragul falimentului. Producția se va opri la începutul verii
Reuters a relatat că cel mai mare producător rus de combine de recoltat și tractoare a declarat că cererea pentru utilajele sale s-a prăbușit, obligând compania să suspende producția din iunie și să reducă costurile. Fermierii locali nu au bani să cumpere utilaje noi. Potrivit site-ului rusesc Kompromat, liniile de producție vor fi închise pe termen nelimitat.
Rostselmash a declarat că în iunie, înainte de începerea sezonului de recoltare, toți angajații vor fi trimiși în concediu obligatoriu, amânat din august și septembrie.
„Această măsură este forțată și rezultă din contextul economic actual din sectorul agricol. Fermierii nu au fondurile necesare pentru a achiziționa echipamentele de care au nevoie, ceea ce duce la o scădere semnificativă a pieței”, a precizat compania într-un comunicat.
Citește și: Tractoarele și utilajele agricole, cu 25% mai scumpe. Vânzările sunt în scădere
Motivele acestei situații din agricultura rusă includ costurile ridicate ale creditelor, taxele vamale mari la export și creșterea costurilor combustibililor și îngrășămintelor. După cum subliniază Reuters, agricultura devine neprofitabilă în multe regiuni ale Rusiei. Prin urmare, ambițiile Kremlinului de a deveni o superputere agricolă sunt greu de realizat.
Politica monetară restrictivă a băncii centrale a făcut ca împrumuturile comerciale, cu dobânzi în prezent de aproximativ 30%, să fie inaccesibile majorității fermierilor, care le folosesc în principal pentru a cumpăra echipamente noi, a relatat Reuters.

Piața utilajelor s-a prăbușit, era mai bine înainte de război
Într-un comunicat, Rostselmash a declarat că vânzările tuturor producătorilor ruși de echipamente agricole au scăzut cu 76% în cazul combinelor de recoltat, cu 49% în cazul combinelor de recoltat furaje și cu 48% în cazul tractoarelor, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, care a fost cel mai bun sezon din ultimii ani.
După cum a declarat directorul general al companiei, Konstantin Babkin, pentru cotidianul Kommersant la începutul acestei luni, compania a concediat 2.000 de persoane din toamna anului 2024. Sezonul 2024 a fost „cel mai prost din ultimii 10 ani” în ceea ce privește vânzările. Potrivit antreprenorului, în 2025 „situația este chiar mai tragică decât ar putea părea la prima vedere”. În toamnă, fabrica a trecut la un program de lucru de trei zile, dar după concedierile din aprilie, a reînceput să lucreze la viteză maximă. După cum adaugă presa rusă, în vară unii angajați vor primi doar două treimi din salariu.
Citește și: Un mare trader de cereale a intrat în faliment. Fermierii afectați, despăgubiți de stat
Producătorul cu sediul la Rostov a beneficiat de boom-ul agricol rusesc din ultimii ani. De asemenea, a reușit să elimine concurenții străini, devenind un exemplu de „substituire a importurilor”, o strategie adoptată de guvernul rus pentru a-și reduce dependența de companiile străine în fața sancțiunilor occidentale. Totuși, această tendință nu a putut fi menținută.
„Aceasta este o consecință a dorinței de a colecta mai mulți bani de la fermieri prin taxe la export”, a declarat deputatul și fermierul Serghei Lisovsky ca răspuns la declarația lui Rostselmash și citat de portalul Latifundist.
Este acesta sfârșitul lui Rostselmash? Probabil că nu încă, dar dacă situația de pe piața agricolă nu se îmbunătățește, aceasta nu poate decât să se înrăutățească.