• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O țară UE avertizează populația să nu consume ouă de țară, din cauza substanțelor chimice periculoase

    Violina Gorcinschi -

    Populația olandeză, avertizată să nu consume ouă de țară. Guvernul din Olanda și-a anunțat cetățenii că nu ar trebui să consume ouă produse în gospodărie, din cauza prezenței PFAS (un grup de substanțe periculoase durabile) în acestea. Cercetătorii presupun că râmele consumate de găini sunt cauza pentru care PFAS au ajuns în ouă, însă studiile continuă.

    Cuprinzând peste 4.700 de substanțe chimice, grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) este o grupă de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă care, cu timpul, se acumulează în organismul uman și în mediu. Se mai numesc și „substanțe eterne”, fiind extrem de persistente în mediu și în corpul uman, și pot cauza probleme de sănătate precum tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer.

    PFAS în ouăle de casă – pericol ridicat pentru sănătatea umană (foto: greendna.in)

    Europenii, sfătuiți să nu consume ouă de țară

    PFAS prezente în ouă. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică olandez (RIVM), râmele ar fi cauza pentru pătrunderea substanțelor PFAS în interiorul ouălor. Populația olandeză este sfătuită să stopeze consumul de ouă crescute în gospodărie din cauza contaminării cu PFAS, a avertizat guvernul olandez ieri, marți – 15 aprilie, relatează Politico.

    RIVM a avertizat că ouăle care nu provin din comerț, adică cele produse în gospodăriile în care se cresc găini, ar putea conține niveluri ridicate de PFAS, potrivit unor noi cercetări efectuate la 60 de locații diferite.

    Citește și: Inovație în agricultură: Erbicidarea cu ulei vegetal încălzit, fără substanțe chimice

    PFAS sunt un grup de substanțe chimice folosite frecvent, care au fost asociate cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv cancer. Sunt cunoscute sub denumirea de substanțe eterne deoarece nu se descompun în mod natural.

    Potrivit instituției menționate mai sus, care este parte integrantă a Ministerului Sănătății, Bunăstării Sociale și Sportului din Țările de Jos, populația olandez a ingerat deja o cantitate mare de PFAS prin alte tipuri de alimente și parțial prin consumul de apă. Potrivit comunicatului emis ieri, oprind consumul de ouă de casă, se poate preveni ingerarea unei doze mari de PFAS. Ouăle care se găsesc în supermarketuri, însă, pot fi consumate.

    RIVM efectuează în continuare studii cu privire la modul în care substanțele periculoase au putut infesta ouăle. Rezultatele de până acum arată că râmele ar putea fi cauza, din moment ce sunt mâncate de găini.

    Citește și: 10 pesticide periculoase, interzise în UE, dar pe care fermierii din Ucraina le folosesc pe scară largă

    Agenția Europeană pentru Produse Chimice lucrează, în prezent, la o propunere (inițial în frunte cu Olanda, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia) pentru a elimina mii de PFAS, utilizate în toate domeniile, de la materialele în contact cu alimentele și textilele până la produse electronice și pentru construcții.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Doru Enciu își vinde roșiile prin curier în toată țara și în străinătate: ”Folosesc folie cu bule și cutii rezistente” Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc! Crescători de vaci sibieni, terorizați de ani de zile de o grupare care le fură animalele – seara trecută, hoții au intrat iar în ferme

    Ultimele știri

    Florentin Bercu, COPA-COGECA, despre viitorul buget UE: ”Avem o reducere de 30% pentru agricultură” Siegfried Mureșan, PE: Vom respinge comasarea agriculturii și coeziunii cu alte fonduri europene! Bugetul Ursulei: 300 de miliarde de euro pentru ”sprijinirea veniturilor fermierilor”