• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce legume de sezon poți cumpăra în piață cu 100 de lei. ”Mai bine iau de la supermarket”

    Violina Gorcinschi -

    cLegumele românești de sezon au ajuns produse de lux pentru consumatori. În această primăvară, piețele din România sunt inundate de legume autohtone, dar la prețuri exorbitante. Cu 100 de lei, clienții abia își pot cumpăra legume pentru o salată simplă. Roșiile au ajuns la 65 de lei, două legături de ceapă, la 5 lei și un kilogram de cartofi, 30 de lei. Mulți români rămân stupefiați când văd prețurile și preferă să se îndrepte către supermarketurile care vând legume de import.

    Jurnaliștii de la Digi24 au realizat un reportaj-experiment prin care au fost pe teren să afle care sunt prețurile la legumele românești din piață. În urma cumpărăturilor, cu 100 de lei, au reușit să cumpere doar cât pentru o masă de post frugală – cartofi, roșii, ceapă verde. Clienții dau o avere pe legume, în special cei care țin post, așa că se reorientează către supermarketuri.

    Legumele din piață, la prețuri cosmice pentru români (foto: dreamstime.com)

    Legumele românești, produse de lux pentru consumatori. Cu cât se vând în piață

    Câte legume se pot vinde cu 100 de lei? Jurnaliștii au venit cu răspunsul. Pentru 100 de lei, românii pot pleca acasă cu un kilogram de cartofi (30 de lei), un kilogram de roșii (65 lei) și două legături de ceapă (5 lei). Pentru a cumpăra salată, ridichi și urzici, consumatorii trebuie să mai scoată din buzunar 38 de lei.

    Citește și: Prețuri mari la primele roșii românești

    Cei care frecventează piața sunt foarte dezamăgiți de prețuri. Ba mai mult, unii spun că evită legumele și fructe de la țărani pentru că sunt scumpe, contestându-le chiar și originea.

    ”Prețurile sunt astonomice. Păi, o legătură de pătrunjel, una de mărar, două de ridichi, o salată și un usturoi verde – 50 de lei”, a declarat o clientă din piață.

    De aceea, în această primăvară, supermarketurile ar avea de câștigat, în detrimentul producătorilor locali.

    Citește și: Falșii fermieri din piețe: vând legume și fructe cu etichete românești, dar ele vin din import

    ”E mult, e mult chiar și pentru o persoană. Eu am un business, de exemplu. E mult. Prefer să cumpăr de la supermarket”, a spus o altă consumatoare, șocată de prețuri.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a stabilit sumele la hectar pentru sprijin cuplat – listă cuantumuri. Când încep plățile Soluție cu bicarbonat pentru afide – rețeta originală folosită de legumicultori Răzbunarea unui angajat concediat de la o fermă a oripilat o comunitate întreagă

    Ultimele știri

    APIA poate finaliza plata subvențiilor după ce cuantumurile la hectar au fost publicate în Monitorul Oficial Marius Ursache vine trainer la workshop-ul “Inteligența Artificială pentru Manageri din Agribusiness”: ”Cu IA se pot face angajați virtuali, agenți, fiecare foarte specializat” Avansul APIA, din 16 octombrie. Adrian Pintea, MADR: ”Se vor face demersuri pentru plăți mai mari”