• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se face testul creson pentru sol înainte de a pune legume în grădină

    agrointeligenta.ro -

    Testul creson (hrenita) este util micilor fermieri sau celor care cultivă legume în grădină sau în solar. Cum se face testul creson după ce solul a fost tratat contra dăunătorilor și curățat de buruieni, vă spunem în acest articol.

    Testul creson – recomandat înainte de a pune legume în grădină:

    Ce este cresonul și la ce se folosește

    Cresonul (Lepidium sativum) sau hrenita este o plantă din familia cruciferelor, o plantă erbacee legumicolă anuală. Cresonul se cultivă pentru frunzele aromate care se utilizează în bucătărie pentru a condimenta mâncărurile sau pentru a completa salatele.

    Cresonul este o plantă bogată în vitaminele A, B, K, C, săruri minerale calciu, fier, mangan, fosfor, precum și uleiuri eterice. Frunzele de creson nu pot fi uscate ca în cazul altor plante aromatice.

    Testul creson pentru sol

    Cresonul poate fi utilizat și pentru a testa dacă solul din grădină este pregătit pentru o nouă cultură.

    Testul creson se face după ce pământul a fost dezinfectat cu produse chimice speciale. Utilizarea acestei plante se face datorită perioadei scurte de germinare și a faptului că hrenita nu este pretențioasă.

    Semințele de creson încolțesc la o temperatură între 10 și 15 grade Celsius, iar plantele răsar în mai puțin de 24 de ore.

    Cu aceste caracteristici, cresonul ajutp grădinarii să afle dacă pământul proaspăt tratat cu pesticide este pregătit pentru a fi cultivat. Se recomandă testul creson după dezinfectarea solului cu produse precum Basamid granule sau Nesol sau după erbicidare totală.

    Cum se face testul creson pentru sol

    Cum se face testul creson pentru pământul tratat

    Testul creson se face prin punerea la germinat a semințelor în solul prelevat din grădină. Se vor preleva mostre din acel sol tratat unde vrem să venim să semănăm o nouă cultură.

    Semințele de creson se pun în pământ la o adâncime de 0,5 cm și se udă puțin. Ghivecele se păstrează la temperaturi de 20-22 de grade Celsius, iar spațiul se aerează cât mai bine.

    După 4-5 zile, plantele de creson ar trebui să fie răsărite, semn că pe acel sol se poate veni cu o nouă cultură. Dacă în acest interval cresonul nu răsare, atunci pământul este încă toxic pentru a susține dezvoltarea unor noi plante.

    Testul poate fi reluat sau se mai poate aștepta încă 7 zile pentru creson deja semănat. Nu se recomandă înființarea unei noi culturi pe un sol ce nu trece testul cresonului.


    Te-ar mai putea interesa

    Strugurii la solar, o cultură profitabilă. Claudiu Breazu vinde producția direct către supermarketuri Valentin Jecu, cultivator de usturoi, după tăierea subvenției: Vom ajunge de unde am plecat, să mâncăm usturoi chinezesc! De aproape un an, Gabriel Petre pilotează drona XAG P100 PRO în ferma Agriserv: ”Cu ea ne-am salvat cultura de porumb”

    Ultimele știri

    Subvențiile fermierilor ar putea bloca tot bugetul UE. Europarlamentarii bat cu pumnul în masă Șefa de la Mediu despre revolta fermierilor din Lungulețu: ”Trebuie să declare câtă apă iau şi să plătească nişte sume modice” Fermierii îi cer președintelui Nicușor Dan să obțină de la Comisia Europeană mai multe fonduri pentru agricultură