• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Motreanu, europarlamentar: 1 miliard de euro pentru fermierii afectați de acordul UE-Mercosur

    Angelica Lefter -

    Mai mulți eurodeputați cer Comisiei Europene înființarea unui fond de 1 miliard de euro pentru despăgubirile agricultorilor europeni care vor fi afectați de încheierea acordului comercial UE-Mercosur.

    Europarlamentarul Dan Motreanu a menționat, pe pagina sa de Facebook, că cei mai afectați vor fi fermierii din sectorul cărnii de vită și pasăre.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO redă textul postat de oficialul român.

    ”Am solicitat Comisiei Europene să înființeze fondul în valoare de 1 miliard de euro pentru despăgubirea agricultorilor europeni, care vor fi afectați de Acordul comercial UE-Mercosur.

    Împreună cu mai mulți colegi eurodeputați, am solicitat comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski și vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, să respecte angajamentul asumat de Comisie în anul 2019 de a înființa un fond UE de compensare în valoare de 1 miliard de euro pentru agricultorii care vor fi afectați odată cu ratificarea și intrarea în vigoare a acordului comercial UE-Mercosur, în special a celor din sectorul cărnii de vită și de pasăre”, a scris Dan Motreanu.

    Potrivit europarlamentarului, în prezent, ratificarea acordului de către statele UE și Parlamentul European este în blocaj, însă acesta ar permite UE accesul la o piață de 265 de milioane de consumatori și la reducerea treptată a tarifelor în decurs de 10 ani.

    ”În iunie 2019, UE și Mercosur, un grup de țări care cuprinde Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, au ajuns la un acord politic și comercial care ar permite UE accesul la o piață de 265 de milioane de consumatori și la reducerea treptată a tarifelor în decurs de 10 ani. Sectorul agroalimentar din UE ar beneficia de pe urma reducerii tarifelor actuale mari existente în Mercosur pentru produsele UE de export: ciocolată și dulciuri (20 %), vinuri (27 %), băuturi spirtoase (20 – 35 %) și băuturi răcoritoare (20 – 35 %). Acordul prevede și un regim de scutire de taxe vamale pentru cote de produse lactate provenite din UE (în prezent tarif de 28 %), în special pentru brânzeturi.

    În prezent, ratificarea acordului de către statele UE și Parlamentul European este în blocaj, din cauza problemelor de nerespectare a protecției mediului în țările Mercosur, respectiv despăduririle masive care au loc pentru a creștere producția de soia și carne de vită, dar și a problemelor în ceea ce privește utilizarea nealiniată standardelor UE a pesticidelor și antibioticelor de către fermierii din Mercosur”, a explicat europarlamentarul român.

    Cu toate acestea, ratificarea acordului UE – Mercosur reprezintă o prioritate având în vedere că ar putea contribui la o redresare economică după pandemia de COVID-19.

    ”Ratificarea acordului este însă o prioritate pentru UE și ar putea contribui considerabil la redresarea economică după pandemia COVID-19, odată cu respectarea condițiilor de mediu și siguranța alimentară de către țările din blocul Mercosur”, și-a încheiat expunerea europarlamentarul român, Dan Motreanu.


    Te-ar mai putea interesa

    Raport USDA – iulie 2025: prețul grâului după noile estimări la recoltele din Ucraina și Rusia ANAF vinde la licitație ferma Elenei Udrea de 40 de hectare. Prețul de pornire pentru terenurile de la Nana Strugurii la solar, o cultură profitabilă. Claudiu Breazu vinde producția direct către supermarketuri

    Ultimele știri

    Subvențiile fermierilor ar putea bloca tot bugetul UE. Europarlamentarii bat cu pumnul în masă Șefa de la Mediu despre revolta fermierilor din Lungulețu: ”Trebuie să declare câtă apă iau şi să plătească nişte sume modice” Fermierii îi cer președintelui Nicușor Dan să obțină de la Comisia Europeană mai multe fonduri pentru agricultură